• Клучно е здравствената корона-криза, во глобални рамки да стивне до средината на годината, за потоа да се олабават мерките за заштита на здравјето и економијата постепено да се враќа во нормала. Мошне е важно шокот предизвикан од појавата на коронавирусот да трае што пократко за да нема поголеми нег...

 • Златко Ветеровски & Офелија Бајо

  Млад човек што чека на автобуска станица се занимава со неговиот паметен телефон. Пред да пристигне автобусот, тој нарачува нова памучна блуза преку интернет-платформите за прекугранична е-трговија, со само неколку клика. До него средовечна жена чита книга што ја има добиено преку пошта од пријател ...

 • Горан Петревски

  Во 1990 година, Нов Зеланд започна да применува нова стратегија за водење на монетарната политика – таргетирање на инфлацијата. Набргу неговиот пример го следеа Канада, Британија, Шведска, Финска, Австралија и Шпанија, а почнувајќи од крајот на 90-тите години на 20 век оваа стратегија се проши...

 • Штефан Петер

  Глобалниот корона вирус кој сѐ повеќе нѐ затвора во нашите домови, кој можеби ќе трае со месеци, веќе го преориентира нашиот однос со бизнис-партнерите, Владата, со надворешниот свет, па дури и на лична основа едни со други.Некои измени што eкспертите ги очекуваат во наредните месеци или години се с...

 • Христина Лозаноска

  Работно место за цел живот e веќе надминат концепт ШТО Е „ОДРЖЛИВА ВРАБОТЛИВОСТ“? КАКО Е ОБЈАСНЕТ ОВОЈ ПОИМ ВО ИСО-СТАНДАРДИТЕ ЗА МЕНАЏМЕНТ СО ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ЧИЈА ПРИМЕНА ПРЕТПОСТАВУВА КВАЛИТЕТ ВО РАБОТЕЊЕТО НА КОМПАНИИТЕ?(ИСО/ТР 30406 Менаџмент со човечки ресурси – Одржлива в...

 • Во период на вонредна состојба во државата, Витаминка продолжува со нови донации онаму каде што има потреба. Овој пат тоа се здруженија и центри за лица со посебни потреби. Минатата и оваа недела, компанијата достави поголема количина на пакети со прехранбени производи до Центарот за поддршка на лиц...

 • Дејан Граорковски

  Во изминатиов месец, на глобално ниво, сведоци сме на големи падови и волатилнoсти на берзите и на финансиските пазари какви што за последен пат беа забележани за време на големата финансиска криза 2008/2009 година. Додека во тоа време најголеми „виновници“ за настанатата криза беа финан...

 • Соопштение од Народна банка

  Ослободените средства се очекува да овозможат натамошна поддршка за македонската економија преку поттикнување на кредитната активност на банкарскиот систем. Денес се одржа седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (КОМП) на која беше одлучено да се намали износот на б...

 • Мирче Јовановски

  Економија и бизнис беше дел од Европските медиумски денови што се одржаа во декември минатата година во Луксембург при што имаше ексклузивна можност како единствен учесник од нашава земја да присуствува на брифинзите во повеќе институции чие седиште е во овој живописен град. На средбите стана збор з...

 • Заканата од епидемијата ковид-19 принуди голем број луѓе да ги сменат работните навики и своите работни и образовни обврски, како и социјални активности да ги организираат од дома, почитувајќи ги препораките на владите низ светот за социјална изолација во обид да се намали ширењето на корона вирусот...

Back to Top