• Нов сопственик на Солунското пристаниште ќе биде конзорциум од германска, од грчка и од француска компанија, предводен од рускиот бизнисмен со грчко потекло Иван Савидис. Грчкиот фонд за приватизација ја избра понудата на конзорциумот составен од германската Дојче инвест еквити партнерс, Белтера инв...

 • Врвните автентични вина на Винарската визба Тиквеш освоија вкупно 25 медали и признанија на трите престижни светски вински натпревари што се одржуваат оваа пролет во Лондон и во Брисел со што Тиквеш го потврди статусот - најнаградувана винарница од Југоисточна Европа. На овие натпревари Тиквеш освои...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски НИЗ КОЈА ВРАТА ЌЕ ПОМИНЕ НОВИОТ ПРЕМИЕР?..............14 Љубе Трпески УСПЕХОТ НА НАРОДНА БАНКА НЕ ПАДНА ОД НЕБО И ПРЕКУ НОЌ...............16 Владимир Филиповски ВРЕДНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ АКЦИИ..................22 Марјан Петрески ЕКОНОМСКИТЕ...

 • На 42-то собрание на акционери на Заваровалница Триглав, акционерите го поддржаа предлогот на управата и Надзорниот одбор, за дивиденда да се намени дел од акумулираната добивка, во висина од 56,8 милиони евра, односно 2,50 евра бруто по акција. Собранието на акционери беше запознато со годишниот и...

 • Народната банка на Република Македонија неколку пати досега ѝ укажа на јавноста да биде внимателна во однос на понудите кои доаѓаат преку електронските медиуми за купување и тргување со дигиталните (крипто)валути. Директен повод за денешното соопштение на Народната банка е објавата за бесплатен онла...

 • Семејните компании се од витално значење во секое општество и како такви заслужуваат посебно внимание не само поради огромниот број на работни места кои ги креираат во општеството, не само поради приходот кој го остваруваат, туку и поради нивната специфичност при работењето. Само оние кои имаат сем...

 • Македонија2025 го организира второто издание на летното бизнис патување во Македонија, наменето за млади професионалци од дијаспората (16 - 28 јули) . Претседавач на програмата е господинот Живко Мукаетов, кој е член на одборот на директори на Македонија2025. Како што објаснува самото име, програма...

 • На 13 и 14 јуни во Стокхолм ќе се одржи Форум за претставување на можностите за соработка помеѓу Македонија и Шведска. Форумот го организира Македонија2025 во соработка со Амбасадата на Република Македонија во Стокхолм и Стокхолм бизнис регинот. Овој настан е продолжение на иницијативата на Македони...

 • Вип оператор

  Брз интернет и фиксна линија за само 499 месечна претплата Вип со големо задоволство најавува збогатување на своето портфолио во фиксните услуги и го воведува пакетот Vip Combo Box сокојкорисницитего добиваатнајдоброто решение за пристап до брз интернет и фиксна линија дури и во најоддалечените м...

 • Во бриф за политиките Фајненс Тинк се фокусира на темата на одржливост на долгот на Република Македонија. Нивната анализа, со помош на економетриски модели земајќи ги предвид клучните карактеристики на Македонската економија, го проценува одржливото ниво на Македонскиот државен и јавен долг под р...

Back to Top