• Анкетата на ИРИ (Меѓународниот републикански институт) е направена во периодот 19-25 април годинава, со вклучување на 1.104 испитаници. Ова се наодите од анкетата што се директно или индиректно поврзани со перцепцијата за тековната состојба и за иднината на македонската економија: - 67% од испитани...

 • Директорот на американската Управа за федерални резерви Џенет Јелен најави дека Американската централна банка планира во следните месеци постепено да ја затегне својата фискална политика, подготвувајќи ги пазарите за кревање на каматите, веројатно уште од јуни, пренесуваат француските медиуми....

 • Кина планира во следниот период да инвестира 4,7 трилиони јуани (околу 725 милијарди долари) во големи проекти за изградба на инфраструктура. Според претставникот на Државниот комитет за развој и реформи Чан Цијан ова решение е поврзано со намерата на Владата до 2020 година над прагот на сиром...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски НОВ РЕКТОР..............14 Бобан Милошески, Авалон продукција КОЛКУ ПОВЕЌЕ СЕ НУДИ ТУРБОФОЛК ТОЛКУ ПОВЕЌЕ ИМА РЕВОЛТ И ПУБЛИКА НА НАШИТЕ КОНЦЕРТИ...............16 Тања Јакоби, Белград НОВИОТ ТРЕНД – АМЕРИКАНСКОТО ЛОКАЛНО ЕКОНОМСКО ЗАЗДРАВУВАЊЕ.....

 • Авиокомпанијата „Туркиш ерлајнс“, која во Македонија е присутна веќе 18 години, најави дека ги зајакнува капацитетите и соработката во земјава и за таа цел отвори нова канцеларија за своите услуги во Скопје. „Почнавме во 1998 година со два лета неделно, а денес благодарение на д...

 • Пред неколку дена низ светот проструи веста дека Швајцарија ја заврши изградбата на Готхард тунелот, најдолгиот железнички тунел во светот. Еве некои факти за овој тунел: Должина на тунелот е 57 километри и за 3 километри е подолг од досега најдолгиот ваков тунел што е во Јапонија. ...

 • НБРМ

  Во врска со реакцијата на „ФХлидер“, НБРМ појаснува дека единствено овластените банки, Фондот за осигурување депозити, осигурителните друштва, пензиските фондови и инвестициските фондови можат да инвестираат, преку овластен учесник, на странската берза или на организиран пазар на хартии ...

 • Кирко Бошкоски

  Фудбалот одамна стана мега бизнис, а фудбалските тимови се претворија во вистински машини за правење пари. Една неодамнешна анализа на американски „Форбс“ резултираше со ранг листа на 20 највредни фудбалски тимови. Рангирањето е направено со користење на јавно достапни податоци и п...

 • Шпаркасе

  Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје го зголеми своето сопственичко учество во друштвата Македонска берза за хартии од вредност АД Скопје и Централен депозитар за хартии од вредност АД Скопје, преку купување на дополнителен пакет обични акции со право на глас. Со донесеното Решение од страна на Комис...

 • Марјан Петрески

  Години без криза или кризата следува? Во економска смисла, Латинска Америка потсетува на високи стапки на екстремна сиромаштија, голема доходна нееднаквост во општествата, неретко високи стапки на инфлација и депресирачки валути проследени со валутни кризи. Но, Латинска Америка помина низ Голема...

Back to Top