• Речиси 96 милиони евра од Кохезискиот фонд Европската унија одлучи да ги инвестира за надградба на мрежите за водоснабдување и отпадни води во Хрватска. „Секое евро што ЕУ го инвестира во овие проекти придонесува за подобар пристап до чиста вода за пиење и зачувана животна средина во Хрватска&...

  • Вчера во Скопје, во рамки на 6-тиот годишен САМИТ100, беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу регионалната платформа САМИТ100 и Коморскиот инвестициски форум на шест земји од Западен Балкан (WB6 CIF) – тело за регионална соработка на коморите од Македонија, Србија, Албанија, Косово, Босна...

  • Во присуство на повеќе од 100 еминентни бизнис лидери од Македонија и регионот и специјални гости од меѓународни финансиски институции, денес г-дин Живко Мукаетов, Генерален директор на „Алкалоид“, кој воедно е и Претседател на Управниот одбор на САМИТ100, го отвори најголемиот бизнис со...

  • Владата на Албанија го отвори тендерот за изградба на патот „Арбери“ кој ја поврзува Тирана со најблиските албански градови до границата со Македонија. Со изградбата на патот треба да се намали оддалеченоста на Тирана од македонската граница кај Дебар од 178 на 70 километри. Според проек...

  • Ес енд Пи глобал рејтингс (S&P Global Ratings) за прв пат од 1999 година го намали кредитниот рејтинг на Кина. Агенцијата минатогодишната оценка од АА- ја сведе на А+, што сѐ уште претставува високо инвестициско ниво. Еден од главните ризици со кои се соочува кинеската економија според агенција...

  • По растот во првиот квартал, последните статистички податоци покажаа раст на грчката економија и во вториот квартал, што претставува раст од два последователни квартали или формално запирање на рецесијата. Според податоците растот е предизвикан од зголемувањето на извозот од цели 3 %, но и од зголем...

  • Дау кемикал (Dow Chemical) и Дупонт (DuPont), две години откако објавија намери за спојување, конечно успеаја да го финализираат процесот од кој произлезе најголемата хемиска компанија во светот Даудупонт (DowDuPont). Според моменталните цени на акциите, новата компанија има пазарна вредност од 150 ...

  • Ес енд Пи глобал рејтингс (S&P Global Ratings) ја потврди оценката A за долгорочен кредитен рејтинг и рејтинг за финансиска стабилност за Групацијата Триглав, а со тоа и на нејзиното матично друштво Заваровалница Триглав ад и нејзината ќерка фирма Позаваровалница Триглав РЕ ад. Дополнително аген...

  • Стандард и Пурс (Standard & Poors) го потврди кредитниот рејтинг на Македонија ББ- и му додели стабилен изглед. Според агенцијата оценката се темели на балансирани ризици меѓу траекторијата на јавниот долг и политичката неизвесност, од една страна и поволните економски перспективи на земјава, од...

  • На годинешниот Чајна вајн енд спиритс 2017 (China Wine & Spirits 2017), врвното тероар бело вино Бела вода 2016 е наградено со двоен златен медал, а црвеното Бела вода 2015 со златен медал. Овие високи награди за вината на Тиквеш се освоени во конкуренција од над пет илјади светски вински брендо...

Back to Top