• Од 1.мај 2018-та функцијата генерален директор на Пивара Скопје ќе ја извршува Владимир Косијер. Тој на оваа позиција доаѓа по Јован Радосављевиќ, кој со оваа редовна организациска промена е унапреден на позицијата генерален директор на операциите на Coca-ColaHBC во Романија. На позицијата генерале...

 • Делегацијата на германското стопанство во Македонија, вчера вечер беше домаќин на 5о. гости кои се дојдени во Македонија по повод Дигиталниот самит кој ќе се одржи следните три дена во Скопје. Патрик Мартинс, директорот на Делегацијата на германското стопанство во Македонија го отвори настанот и по...

 • Платежните картички го достигнуваат врвот на популарноста во земјава. „Ин“ е да се плаќа со картички. Сé повеќесе „избегнува“ плаќање во готовина. Речиси секаде може да се плати со картичка. Дури и такси службите најавуваат дека наскоро ќе воведат безготовинско плаќање...

 • Венди Харис

  Фондацијата на семејството Битов, Македонија2025 во партнерство со Канадската организација за извршни услуги - ЦЕСО ја основа Битов-програмата за претприемачи, која ќе биде официјално промовирана на Вебинарот за Битов-програмата за претприемачи, на 17-ти април. За таа цел разговаравме со Венди Харис...

 • За прв пат кај нас ќе се одржи Конференција за проектен и ИТ менаџмент која на едно место ќе собере неколку влијателни предавачи и експерти од овие области кои ќе го споделат своето знаење и ќе покажат примери од пракса корисни за присутните. Конференцијата е во организација на Клиар Вју (Clear Vie...

 • Никола Главинче

  Имајќи го предвид постојаниот интерес на работодавачите и на работниците во однос на определени прашања кои се регулирани со Законот за работните односи, како и ставот на судовите по однос на практичната примена на некои одредби, во оваа прилика издвојуваме неколку ставови од судовите во Република М...

 • Германскиот конгломерат Баер доби зелено светло од Европската Унија за да го купи Монсанто за 62,5 милијарди долари со што ќе се создаде компанија која ќе има преку 25 % удел на пазарот на семиња и на пестициди. Овој тренд на окрупнување на големите хемиски компании претходно го обележаа спојувањата...

 • ОЕЦД објави дека преку 110 земји постигнале заклучок за иницијативата во изградбата на заеднички меѓународен консензус до 2020 година за начинот на кој ќе се оданочат дигиталните бизниси кои оперираат преку границите на резидентните земји од кои потекнуваат. Изминативе години големите дигитални конг...

 • Комерцијална банка АД Скопје ги известува своите акционери дека почнувајќи од 30 април 2018 годинаќе врши исплата на дивиденда за 2017 година. Право на исплата на дивиденда за 2017 година имаат сите акционери на Комерцијална банка АД Скопје кои се евидентирани во книгата на акции на 19 април 2018...

 • Инвестициската единица на Владата на Финска Solidium, инвестираше преку една милијарда долари стекнувајќи се притоа со удел од 3,3 % во Nokia, потег кој има цел да го зајакне влијанието на земјата врз производителот на телекомуникациска опрема. Компанијата беше лидер на светскиот пазар на мобилни те...

Back to Top