• Лидија Георгиева

  Задоволство ми е токму со овој роденденски текст да ја започнам седмата година од дружбата со Економија и бизнис. Јануари го чувствувам како месец на ревитализација, па сакав да истражам една визија за нас, можеби повистинита (или барем исто толку) од онаа на политичарите која, за жал, доминира во н...

 • Важните прашања заслужуваат да бидат разгледувани со внимание и на соодветен начин. Наспроти тоа во нашава земја дискусиите за вакви прашања најчесто веднаш се ставаат во дневно-политички контекст и со такви „наочари“ се зазема личен став, се влегува во „ров“ и продолжува ...

 • Емануел Рембер

  Како почетна точка ќе ја земам собата која повеќе и од самите библиотеки претставува привилегирано место за читање. Книгите наредени една врз друга на ноќната масичка крај левата страна на креветот од кои гледам само дел. Тука е и ролетната што ја пропушта светлината. Косо поставени и полуотворени л...

 • Ана Илиева

  Има нешта во животот кои немаат замена и кои ги сакаме и тогаш кога сме блиску или далеку од нив, и тогаш кога сме свесни за нивната простодушност и несовршеност. Едноставно некои работи ги прифаќаме и ги сакаме затоа што се наши. И нивната посебност е токму во тоа. А кога од нас ќе побараат да ги о...

 • Македонски Телеком поддржа идејно решение за намалување на аерозагадувањето, патентирано од професори на ФИНКИ и на Земјоделскиот факултет во Скопје. Уредите со кои се врши аеросолизација се нарекуваат турбоатомизери, истите тие кои се користат за наводнување на земјоделските површини. Со аеросолиза...

 • На конференцијата за печат на Владата на Сојузна Република Германија од 30 јануари, портпаролот на Владата информираше: „Сојузната Влада се согласи да го потпишe Протоколот на Северно-атлантскиот договор за пристапот на Република Северна Македонија. Ние сме убедени: пристапот на Северна Макед...

 • Љупчо Поповски

  Одлуката на Вселенската патријаршија Украинската православна црква да го почне процесот за автокефалност предизвика вистински земјотрес во православниот свет. Има неколку победници и губитници, а најголем од нив е рускиот претседател Владимир Путин кој ќе ја загуби улогата на бранител на верата од к...

 • Фондацијата Претприемачки сервис за млади, овој месец, го креираше онлајн курсот„Креирање на младински политики“. Курсот е наменет за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, на младите луѓе и на останатите чинители за активно вклучување во процесите за креирање млади...

 • Емануел Рембер

  Со „Малиот Принц“ – писател за деца, со „Јужна пошта“ и „Ноќен лет“ – писател за млади, со „Воен пилот“ – политички писател, со „Тврдина“ – писател филозоф, Сент-Егзипери не заобиколува ниедна книжевна категорија. Ил...

 • Гордан Георгиев

  Македонија, тврдам, не е за никаде, и покрај напорите што секојдневно ги вложуваме да ја одржиме како таква. Напротив, ако знаеме и умееме ќе ја направиме да биде за некаде. Една од поголемите придобивки од влезот на Северна Македонија во НАТО и почнување на преговорите за влез во ЕУ ќе биде т.н. ма...

Back to Top