• Синиша Евтимов

  Театарски режисер кој во поновата историја на македонскиот театар е можеби единствен кој умее да направи апсолутен хит од претстава. Сите негови режиски постановки се однапред распродадени. Публиката ги препознава како искрени, приземни и позитивни. Според него претстава со тројца сладокусци во парт...

 • Катерина Бошевска

  Во Македонија постои перцепција дека не е проблемот нешто да продадеш, туку да го наплатиш побарувањето. Кои се корените на ваквата лоша перцепција и кои се причините за недисциплина во плаќањето на сопствените обврски? К. Бошевска: Неплаќањето на обврските не е проблем само во Македонија, тоа е ед...

 • Марвин Рамке

  Господине Рамке, Вие сте одговорно лице од Одборот на ЕОЅ за бизнисот на компанијата во Источна Европа. Каква е стратегијата за раст што ја реализирате во Источна Европа? Во моментов сме присутни во 15 земји од Источна Европа и според тоа сме добро позиционирани на пазарот. Во повеќето земји од Ист...

 • Дејвид Атебери

  Да започнеме со големата слика. Што претставува УСАИД во светот? Д. Атебери: УСАИД е основана од Конгресот на САД по наредба од претседателот Џон Ф. Кенеди во 1961 година, истата година кога е формиран и Мировниот корпус, а денес работи во преку 100 земји. Бидејќи УСАИД дејствува како катализатор ко...

 • Пјер Лињо

  Вие сте дел од Бизнис Франс. На почетокот на ова интервју, што точно е Бизнис Франс? Кога е воспоставена и кои се нејзината мисија и цел? П. Лињо: Бизнис Франс е француска владина агенција која е формирана не многу одамна, пред околу три години, на 1 јануари 2015 г. Таа настана со спојување на две ...

 • Владимир Мартиновски

  Владимир Мартиновски е поет, раскажувач, есеист, книжевен критичар и преведувач. Редовен професор е на Kатедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ. Автор е на повеќе поетски книги и добитник на неколку книжевни награди. Неговата поезија е...

 • Минчо Јорданов

  Во иднина ќе работиме на етаблирање и на проширување на постоечките 20 пазари на кои сме присутни. Исто така се надеваме на освојување на уште неколку нови. За да го ствариме планираниот пораст, извесно е проширување на капацитетите на винаријата, вели Јорданов. Господине Јорданов, непосредниот пов...

 • Игор Давков

  Нептун е една од компаниите пионери во воведувањето картички за своите потрошувачи. Позната е т.н. Нептун хепи (Neptun Happy) картичката. Какви се досегашните резултати во тој поглед? И. Давков: Водени од идејата да креираме организиран систем на бенефиции со кои ќе се валоризира и ќе се награди ло...

 • Џесмин Рахман

  Секоја година мисии на на Меѓународниот Монетарен Фонд (ММФ),составени од тимови на експерти од седиштето во Вашингтон, ги посетуваат сите земји членки и разговараат за економските и финансиските политики на земјитесо претставници на владата и на централната банка. Тоа е обврска што произлегува од С...

 • Јован Радосављевиќ

  Студијата за социоекономското влијание на Пивара Скопје предизвика голем интерес во јавноста. Објективноста на студијата е неспорна, таа е изработена во соработка со Deloitte Sustainability Consulting за Централна Европа. Која беше мотивацијата за ваква студија, дали е таа вообичаена активност во...

Back to Top