• Еден од најценетите бизнис и организациски консултанти во светски рамки, д-р Исак Адижес ќе одржи ексклузивно онлајн предавање за македонската публика. Во време кога се соочуваме со една од најголемите кризи во модерната историја, д-р Адижес ќе ги претстави своите согледувања и совети за менаџирање ...

 • Пивара Скопје стартува со иницијатива за поддршка на угостителството, кое е меѓу најпогодените сектори од глобалната пандемија. Под мотото „Бевте тука за нас, сега ние за вас” им помагаме на нашите партнери за полесно да се справат со новите промени и услови во кои се најдоа поради мерки...

 • Од среда, 29-ти април микро, малите и средни компании од сите дејности, погодени од КОВИД-19 кризата, ќе можат да аплицираат за 8 милиони евра бескаматни кредити, преку Развојната банка на Северна Македонија. Кредитите од оваа линија ќе бидат до 90.000 евра, а условите и постапката за аплицирање се ...

 • И покрај сите предизвици предизвикани од Ковид-19 пандемијата, рудникот за олово и цинк САСА продолжи со производство и продажба на метален концентрат, при што ги исполни планираните производни цели за првиот квартал од оваа година. Како резултат на тоа, раководниот тим на САСА одлучи на сите врабо...

 • Билјана Пеева-Ѓуриќ

  Раководството на Комората во текот на следната недела ќе излезе со нов став за состојбите и очекувањата на бизнисот од државата за наредниот период Во текот на изминатиот месец, се преземаа низа активности за да се овозможи целосна информираност на деловните субјекти во однос на сите ограничувања,...

 • Квалитет Пром ДООЕЛ Куманово како најголем работодавач во Општина Куманово со 750 вработени е компанија со широк опсег на дејности, изградено име и репутација на сигурен и стабилен партнер во снабдување со градежни материјали. Компанијата се занимава со продажба на железо и градежни материјали, а од...

 • Димитар Фуна

  Во пикот на кризата предизвикана од новиот корона вирус, се чини дека не постојат доволно значајни настани и вести кои би го оттргнале вниманието на светската јавност од мерките и препораките на нивните национални влади за справување со пандемијата. Сепак, моменталните движења на цената на нафтата с...

 • Никола Поповски

  Економската наука и општеството не се во можност да ги предвидуваат насоките на движење на економските циклуси, особено не на економските контракции и рецесии, но во текот на целиот 20 век тие научија многу за да можат брзо да реагираат и успешно да се справат со нив. Од тие причини тешко е се најде...

 • Трајко Славески

  Од досегашните искуства со вирусни епидемии и пандемии во светот во изминативе стотина години може да се заклучи дека здравствената криза и економската рецесија се меѓусебно поврзани и се обусловени. Постои една суштинска разлика – здравствената криза од пандемијата е привремен шок кој може да...

 • Дарко Булдиоски

  Логиката вели дека е подобро да си ги трошиме парите да нѐ најде некој кога сака да нѐ најде, кога има реална потреба, или можеби не. Зборуваме за интернет-маркетинг, и доаѓа прашањето: Што е подобро – Гугл или Фејсбук? И покрај тоа што прашањево може изгледа непотполно, несоодветно или најг...

Back to Top