• Игор Давков

  Пред неколку броја во колумната „Ќе има ли преселба на банките од Лондон по Брегзит?” пишував за интенциите на банките и останатите финансиски институции да ги реалоцираат своите операции од Лондон на територијата на еврозоната. Потребата од ова се наметна по активирањето на членот 50 од...

 • Денес (22 ноември 2017г), Еуролинк Осигурување го слави својот 15-ти роденден. Пред точно 15 години, акционерското друштво Еуролинк осигурување започна да работи како green field инвестиција во областа на неживотно осигурување. По 15 години компанијата прераснува во една од трите прворангираниосигур...

 • Триглав Осигурување Скопје – со стабилно и доверливо работење до добри резултати Групацијата Триглав, овогодинешниот деветмесечен период го заврши со добивка пред оданочување во висина од 64,5 милиони евра. Доколку се земат во вид предвидените прилики до крајот на годината, во Заваровалниц...

 • Тереза Серафимова

  „Животот (бизнисот) не станува поедноставен, туку ние биваме сѐ поснажни и пожилави.“ Стив Мараболи Работната средина може да биде многу нездрава. Причините притоа можат да лежат на бројни места во организацијата. Пример се: нејасни процеси, недефинирани работни задачи, трома, неефикас...

 • Александар Стојков

  Со нескриена напнатост го чекав моментот кога требаше да го претставам моделот на Едвард Алтман пред стечајните управници во Република Македонија. Светски признатиот професор го посветил целиот работен век на проучување на финансиските перформанси на банкротираните (стечајните) фирми во светот. Моде...

 • Дарко Булдиоски

  Поставете јасни бизнис-цели и доколку маркетинг луѓето не умеат да ги поврзат нив со нивните цели – воопшто не си го трошете времето. Во минатото, кога пишувавме повеќе на komunikacii.net, од време на време чувствуваме потреба да подзастанеме малку, да се сконцентрираме и да напишеме текст со...

 • Графиконите покажуваат дека ЕУ, како групација од 28 земји, е најважниот надворешно-трговски партнер на Република Македонија. Притоа со текот на времето се стеснува трговскиот дефицит на Република Македонија во размената со ЕУ 28. Извозот во ЕУ 28 е зголемен од 2 350 милиони евра во 2013 година на 3...

 • Податоците претставени во графиконите се податоци што Меѓународниот монетарен фонд ги добива од анкета што ја спроведува еднаш годишно од 2009 година наваму. Податоците од анкетата имаат цел да го подобрат квалитетот на статистиката на билансот на плаќање. Првиот графикон ги презентира земјите што н...

 • Во својот извештај ОЕЦД предупредува на економските последици од БРЕГЗИТ, особено доколку се остварат прогнозите за т.н. „непријателско раздвојување“ што подразбира дека Велика Британија и Европската Унија не постигнале договор за условите под кои би се спровел Брегзит. Тие препорачуваат...

 • Павле Гацов

  Вовед во разговорите За даноците зборуваат сите, насекаде и во секоја прилика. Малубројни тоа го прават тивко, употребувајќи го говорот на бројките, споредбите и трендовите, други пак за тоа ја користат интуицијата и својата лична позиционираност во однос на најавените даночни измени, па затоа нивн...

Back to Top