• Во својот извештај ОЕЦД предупредува на економските последици од БРЕГЗИТ, особено доколку се остварат прогнозите за т.н. „непријателско раздвојување“ што подразбира дека Велика Британија и Европската Унија не постигнале договор за условите под кои би се спровел Брегзит. Тие препорачуваат...

 • Павле Гацов

  Вовед во разговорите За даноците зборуваат сите, насекаде и во секоја прилика. Малубројни тоа го прават тивко, употребувајќи го говорот на бројките, споредбите и трендовите, други пак за тоа ја користат интуицијата и својата лична позиционираност во однос на најавените даночни измени, па затоа нивн...

 • Овој ноември брендот Timberland слави 10 години постоење во Македонија. Двете продавници во Скопје Сити Мол и ТЦ Рамстор се место каде љубителите на квалитетни производи со урбан карактер и безвременски дух, секоја сезона можат да ги најдат најновите колекции за жени, мажи и деца. На 11-ти ноември к...

 • Српскиот бизнисмен Миодраг Костиќ, кој е познат по големите инвестиции во Словенија, и тоа во недвижности, туристичкиот сектор, како и банкарството, пројавил интерес за купување на Меркатор - С, српскиот дел од холдингот Меркатор. Според неименувани извори на словенечките медиуми, Костиќ веќе откупи...

 • Мирче Јовановски

  Анкетите одамна не покажувале толку позитивни очекувања и мислења дека работите се движат во позитивна насока – аналитичарите тоа го сметаат за вистински ветар во „едрата“ за носителите на економската политика во земјава да носат храбри одлуки. „Медениот месец“ &ndash...

 • Како што соопштија од компанијата Газпром, досега е изградена половина од првиот дел од „Моќта на Сибир“, информираат од компанијата, наведувајќи притоа дека се изградени повеќе од 1 095 километри гасовод или 50,7 проценти. Русија и Кина, по десетгодишни преговори, во мај 2014 година пот...

 • Саудиска Арабија претстави проект вреден 500 милијарди долари, кој вклучува изградба на целосно нов град – индустриска зона, кој се планира да биде лоциран на тромеѓето со Јордан и со Египет. Распространет на преку 26 илјади километри квадратни, НЕОМ, како што се нарекува новиот град, ќе биде ...

 • Интернет-компанијата Амазон треба да му плати на Луксембург 250 милиони евра заостанат данок, соопшти Европската Унија. Европскиот комесар за конкуренција, Маргарета Вестагер, истовремено најави тужба против Ирска затоа што не ѝ наплатила данок од 13 милијарди долари на компанијата Епл. Вестагер твр...

 • Тереза Серафимова

  „Онаму каде се областите на слабост треба да се вложува најмалку напор во подобрување. Тоа е така е бидејќи многу работа и уште повеќе енергија е нужна во подобрување од некомпетентност до просечност отколку во унапредувањето од ниво на високи резултати до ниво на одличност.“ Питер Друк...

 • Намалување на загаденоста од текстилен отпад во Македонија преку ангажирање долгорочно невработени жени, намалување на вишокот храна што се фрла на депонија и нејзина намена онаму каде што е најпотребна, промоција на ракотворби изработени од лица со попреченост и маргинализирани групи, заштита на бе...

Back to Top