• ОЕЦД објави дека преку 110 земји постигнале заклучок за иницијативата во изградбата на заеднички меѓународен консензус до 2020 година за начинот на кој ќе се оданочат дигиталните бизниси кои оперираат преку границите на резидентните земји од кои потекнуваат. Изминативе години големите дигитални конг...

  • Комерцијална банка АД Скопје ги известува своите акционери дека почнувајќи од 30 април 2018 годинаќе врши исплата на дивиденда за 2017 година. Право на исплата на дивиденда за 2017 година имаат сите акционери на Комерцијална банка АД Скопје кои се евидентирани во книгата на акции на 19 април 2018...

  • Инвестициската единица на Владата на Финска Solidium, инвестираше преку една милијарда долари стекнувајќи се притоа со удел од 3,3 % во Nokia, потег кој има цел да го зајакне влијанието на земјата врз производителот на телекомуникациска опрема. Компанијата беше лидер на светскиот пазар на мобилни те...

  • Руската централна банка се подготвува да интервенира со над илјада милијарди рубљи во две приватни банки во кои веќе беа дел од програмата за спас на централната банка минатата година. Во 2017 година, поради финансиската криза, Руската централна банка интервенираше со над 1,5 илјади милијарди рубљи ...

  • По речиси една деценија пад, грчката економија постигна раст во 2017 година, објавија од Националната статистичка служба Елстат. Растот на годишна основа изнесува 1,4 проценти, пониско од очекувањата на Министерството за финансии за раст од 1,6 проценти, посочувајќи притоа на перспективата за оваа г...

  • Прво Фејсбук, уште во јануари оваа година, соопшти дека ќе ги забрани сите огласи за биткоини и други крипто валути со цел да се спречи рекламирање и промовирање на нешто што често се поврзува со измама. Изминатиов месец, ај-ти гигантот Гугл најави дека од јуни годинава ќе забрани објавување содржин...

  • И оваа година, близу еден месец пред крајниот законски рок, Винарската визба „Тиквеш“ заврши со исплата на средствата за откупеното грозје од последната берба. Заклучно со 5-ти април, исплатени се средствата на лозарите и постигната е средна цена од над 16 денари и максимална цена од на...

  • Шпаркасе банка Македонија во своето портфолио на кредитни производи воведе екокредити за унапредување на енергетската ефикасност на домаќинствата во соработка со Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и ГЕФФ (GEFF) во Македонија. Новата палета на екокредитите има цел заштита на животната средина...

  • Aгенцијата Стандард и Пурс соопшти дека го потврдува кредитниот рејтинг на Македонија ББ- со стабилен изглед. Потврдата на стабилниот изглед ги одразува оценките за балансирани ризици меѓу траекторијата на јавниот долг и политичката неизвесност, од една страна, и поволните економски перспективи на з...

  • Акционерите на Комерцијална банка АД Скопје го одржаа своето редовно Годишно собрание. Акционерите потврдија дека Банката ја заврши 2017 година со бруто-добивка во износ од 912,4 милиони денари. По пресметување на данокот на добивка од 91,9 милиони денари, нето-добивката на Банката изнесува 820,5 м...

Back to Top