• Комерцијална банка АД Скопје е добитник на наградата Commerzbank’s STP Excellence Award за 2017 година, како признание за брзината и квалитетот на меѓународните плаќања. Оваа награда е особено значајна бидејќи Commerzbank ја потврдува одличната соработка и по втор пат го признава извонреднио...

 • Илија Ќироски

  По неколку години отворено дебатирање во разни области кои го сочинуваат деловното работење како што се човечките ресурси, сопственичките права, даночната структура и финансиските прашања, административни и правни постапки, како и секторски прегледи на странските директни инвестиции, Советот на стра...

 • Штефан Петер

  Минатата година Советот на странски инвеститори (ССИ) ја прослави 10-годишнината од формирањето. Примарната цел на неговото основање беше да се обезбедат консултантски и советодавни мислења и предлози од страна на странските инвеститори користејќи ги нивните знаења, искуства и ставови во врска со ра...

 • Од 1.мај 2018-та функцијата генерален директор на Пивара Скопје ќе ја извршува Владимир Косијер. Тој на оваа позиција доаѓа по Јован Радосављевиќ, кој со оваа редовна организациска промена е унапреден на позицијата генерален директор на операциите на Coca-ColaHBC во Романија. На позицијата генерале...

 • Делегацијата на германското стопанство во Македонија, вчера вечер беше домаќин на 5о. гости кои се дојдени во Македонија по повод Дигиталниот самит кој ќе се одржи следните три дена во Скопје. Патрик Мартинс, директорот на Делегацијата на германското стопанство во Македонија го отвори настанот и по...

 • Платежните картички го достигнуваат врвот на популарноста во земјава. „Ин“ е да се плаќа со картички. Сé повеќесе „избегнува“ плаќање во готовина. Речиси секаде може да се плати со картичка. Дури и такси службите најавуваат дека наскоро ќе воведат безготовинско плаќање...

 • Венди Харис

  Фондацијата на семејството Битов, Македонија2025 во партнерство со Канадската организација за извршни услуги - ЦЕСО ја основа Битов-програмата за претприемачи, која ќе биде официјално промовирана на Вебинарот за Битов-програмата за претприемачи, на 17-ти април. За таа цел разговаравме со Венди Харис...

 • За прв пат кај нас ќе се одржи Конференција за проектен и ИТ менаџмент која на едно место ќе собере неколку влијателни предавачи и експерти од овие области кои ќе го споделат своето знаење и ќе покажат примери од пракса корисни за присутните. Конференцијата е во организација на Клиар Вју (Clear Vie...

 • Никола Главинче

  Имајќи го предвид постојаниот интерес на работодавачите и на работниците во однос на определени прашања кои се регулирани со Законот за работните односи, како и ставот на судовите по однос на практичната примена на некои одредби, во оваа прилика издвојуваме неколку ставови од судовите во Република М...

 • Германскиот конгломерат Баер доби зелено светло од Европската Унија за да го купи Монсанто за 62,5 милијарди долари со што ќе се создаде компанија која ќе има преку 25 % удел на пазарот на семиња и на пестициди. Овој тренд на окрупнување на големите хемиски компании претходно го обележаа спојувањата...

Back to Top