• Банкарскиот систем мирно и стабилно ги надминува сите турбуленции кои во изминатава година внесоа неизвесност во светот на домашните финансии, навлегувајќи во 2019 година со банки кои се во одлична кондиција, депозити со тренд на континуиран раст што укажува и на тоа дека довербата меѓу потрошувачит...

 • Мирче Јовановски

  На местото каде што беше Скопски саем идната година почнува изградбата на нов голем трговски центар, станбени згради, а подоцна и на деловни згради, инвестиција на компанијата „Балфин груп“ на албанскиот бизнисмен Самир Мане На локацијата на поранешен Скопски саем, на околу 500 илјади м...

 • Катерина Бошевска

  Банкарските кредити им овозможуваат на компаниите да инвестираат во развој, а на потрошувачите да реализираат поголеми индивидуални проекти. Во последно време секоја позначајна одлука која подразбира каква било инвестиција е поврзана со повлекување банкарски кредит. Пласирањето на банкарските кредит...

 • За првпат по 2008 година, кога започна големата светска криза, САД се вратија на првото место на листата креирана од страна на Светскиот економски форум (СЕФ) како најконкурентна економија во светот. Во својот годишен извештај, направен според новата методологија која придонесе за раст на оценката н...

 • На завршниот состанок со тимот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), кој престојуваше во земјата зарадиспроведување на редовниот годишен преглед на македонската економија, присуствуваa гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска и тим на Министерството за ф...

 • Владимир Филиповски

  НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЕКОНОМСКИ НАУКИ ЗА 2018 ГОДИНА Нобеловата награда за економски науки за 2018 година ја добија двајца реномирани американски економисти: Вилијам Нордхаус (William Nordhaus) од Универзитетот Јеил и Пол Ромер (Paul Romer) од Универзитетот на Њујорк за нивните придонеси во истражу...

 • Фестивал на младо вино во „Тиквеш“ Голем број љубители на виното од земјава и регионот, претставници на дипломатскиот кор, на институциите, на бизнис секторот и медиумите, јавни личности, како и соработници и пријатели на Винарската визба „Тиквеш“ имаа можност за првпат да г...

 • Невладината меѓународна организација Македонија2025 го прослави своето десетгодишно постоење, со организирање на донаторска гала-вечера на 8-ми ноември. Пред публика составена од преку 400 гости, видни претставници на бизнисот, академијата, како и дипломатскиот кор, беа презентирани програмите за ра...

 • Норвешката филијала на полската нафтена компанија ПГНиГ (PGNiG) потпиша договор за купопродажба вреден 220 милиони долари со Еквинор (Equinor) со кој го откупува нивниот удел од 42,38 % во Томелитен алфа гас (Tommeliten Alpha gas) во насока на проширување на екстракција и производство на гас надвор ...

 • Најголемиот производител на челик во светот Арцелормитал (ArcelorMittal) склучи договор за продажба на своите железари во Чешка, во Романија, во Македонија и во Италија на британската метална индустрија Либерти хаус (Liberty House) со кој ќе ги задоволи условите на Европската комисија за купување на...

Back to Top