• Зоран Јовановски

  Изборот на нов ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје е важно прашање за образовниот процес во Македонија. Станува збор за првиот човек на најголемиот, на најпознатиот и на локално најдобро рангираниот Универзитет во земјава, кој на одреден начин треба да е сев...

 • Зоран Јовановски

  Текстот за оваа рубрика за мајскиот број беше готов, напишан, на друга тема. Но, вечерта на 25 април, непосредно пред да оди ова издание во печатница, добив чуден телефонски повик. Ми се јави женски глас, кој ми рече дека ми е далечна роднина, што и не е невозможно во бројното пошироко семејст...

 • Зоран Јовановски

  Сé започна со изјавата на Кристин Лагард, извршната директорка на Меѓународниот Монетарен Фонд (ММФ), дадена на крајот од 2015 година. Таа посочи дека „глобалниот економски раст во наредната (2016) година ќе биде разочарувачки, а исто така се влошени и изгледите за растот на среде...

 • Зоран Јовановски

  Ти си тоа во што веруваш, вели прочуената Опра Винфри. Со тешко детство и бројни препреки во животот, таа точно знае што зборува. Јас го поставувам прашањето: во што веруваме сите ние кои живееме во Македонија? Македонија е земја со два милиони жители, што би се рекло еден малку поголем град во САД ...

 • Зоран Јовановски

  Текстов е напишан еден ден после полноќната седница на парламентот на Република Македонија и донесената одлука за поместување на датумот на парламентарни избори. Најпрвин, да нема забуна. Јас мислам дека на 5 јуни парламентарни избори – ќе има! Одлуката е донесена. На тие избори ќе учест...

 • Зоран Јовановски

  Денес не е лесно да се биде бизнисмен во Република Македонија, особено ако треба да се согледа големата слика за македонската економија. Бизнисмените се секојдневно опсипани со разновидни економски информации што изгледаат како завеса од чад, ја замаглуваат сликата и им внесуваат немир. Сосема...

 • Зоран Јовановски

  Крајот на годината е секогаш период на дефинирање на желбите и очекувањата за наредната година, без разлика дали тоа е на личен план или се однесува на бизнисот, итн. Столбот на тој процес е надежта, вербата дека подоброто утре навистина може да се случи во годината што доаѓа.Надежта има тешка задач...

 • Зоран Јовановски

  Често ја слушаме таа теза во јавноста дека македонската економија треба да расте со годишни стапки од најмалку 6%. Перцепирано како желба мислам дека нема некој што не би сакал тоа да е така. Впрочем, само со висок раст на македонската економија, што е побрз од оној на ЕУ, ние можеме поскоро да го е...

 • Зоран Јовановски

  Нема никаква смисла да се објаснува колку е важно квалитетното образование за иднината на секоја земја. Тоа на сите ни е јасно. Реформите во овој сегмент на општеството имаат долгорочни ефекти, позитивни или помалку позитивни, и затоа мора да се биде многу внимателен кај секоја образовна реформа. По...

 • Зоран Јовановски

  Казните отсекогаш биле предмет на вжештена јавна дебата, секаде во светот. За мене отсекогаш бил многу илустративен примерот на Сингапур со гумите за џвакање. Во јануари 1992 година таму е воведена забрана за продажба и користење гуми за џвакање. Секое прекршување на прописот е казнувано со казна од...

Back to Top