• Гордан Георгиев

  Чекајќи го пикот на кризата, не ни преостанува ништо друго освен да чекаме. И да се заштитиме самите себеси и другите седејќи дома. На 20 март 2020 година, нашето општество изгледа релативно прибрано, мерките на Владата изгледаат разумно и смирувачки, охрабрени сме од релативно добрата бавна динамик...

 • изјава на француската Државна секретарка за Европски прашања г-ѓа Амели де Моншален дадена во емисијата „Политички прашања“ на француското Радио Интер, за весникот Ле Монд и за национална програмска компанија „France Télévisions“

  „Мораме заедно да се подготвиме за излез од кризата“, изјави во недела француската Државна секретарка за Европски прашања г-ѓа Амели де Моншален (Европската унија ќе се соочи со „егзистенцијални“ прашања, вклучително и за местото на некои од земјите-членки, доколку не излезе...

 • Како последица на прогресивното ширење на корона-вирусот (ковид-19), Конзуларното одделение, вклучително и Визното во Германската амбасада, се затвора веднаш на неопределено време за нормален проток на посетители. Сите веќе закажани термини ќе бидат автоматски пререгистрирани од страна на Амбасадата...

 • Желбата да живееме поздраво и како поединци и /или како семејства подразбира помалку да ја загадуваме животната средина. Односно, да го намалиме отпадот што го создаваме, особено отпадот на храна. Затоа што храната што нема да ја изедеме или производите што сме ги купиле и им поминал рокот на траење...

 • Здрав и балансиран оброк е составен од хранливи состојки што ќе ги задоволат сите потреби за исхрана на една личност, притоа да не се надмине препорачаниот дневен внес на калории. Помага да се одржи доброто здравје на личноста, но и да се намалат ризиците од разни заболувања. Се базира на внимателен...

 • Ѓорѓи Јаневски

  Филмската година која е зад нас започна и завршува во знак на „Медена земја“. Лансирната рампа беше поставена на фестивалот Санденс каде што филмот освои три награди, вклучувајќи ја и онаа за најдобар светски документарец. Планетарниот фестивалски поход кој следуваше беше молскавичен и н...

 • Пивара Скопје освои значајни награди за најдобри општествено одговорни практики што ги доделуваат Министерството за економија и Националното координативно тело за општествена одговорност. Во категоријата „Вложување во заедницата“ Пивара Скопје ја освои највисоката награда - Статуетка за ...

 • Фондацијата „Трајче Мукаетов“ дванаесетта година по ред, доделува стипендии на студенти на Фармацевтскиот и Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Годинава, доделени се 42 нови стипендии на 22 студенти на Фармацевтскиот и 20 студенти на Медиц...

 • Прва конференција на Здружението за трудово и социјално право Неопходна е детална и темелна ревизија на регулативата од областа на трудовото право во нашата земја и донесување нов Закон за работни односи со кој ќе се пополнат досегашните правни празнини и контрадикторности, и кој истовремено ќе пон...

 • Марјан Бојаџиев

  Вовед Ако ги читате овие редови, тоа значи дека Европскиот совет не донел одлука за почеток на преговорите со нашата држава. Таков беше договорот со уредникот на списанието, да се објави во случај да не добиеме датум до 18 Октомври. Веројат...

Back to Top