• Христо Кондовски

  Што претставува СН Сообраќаен Центар? Христо Кондовски: СН Сообраќаен Центар претставува најголема домашна Greenfield инвестиција во последните 10 години во Битола каде што шест акционери стигнале до идеја да инвестираат во нов бизнис, односно во мултифункционален објект кој обединува повеќе дејно...

 • Сашо Василевски, претседател на УО и генерален директор на МЕПСО

  Инвестирањето во преносната мрежа ќе ја подобри стабилноста и ќе го зголеми преносниот капацитет на мрежата и ќе биде стимул за нови приватни инвестиции во производни капацитети. Господине Василевски, МЕПСО е една од клучните алки во синџирот на снабдување со електрична енергија, која се грижи за п...

 • Штефан Петер, претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија

  Во сите земји каде што сме присутни, значително повеќе од 50 отсто од корисниците повторно го одбраа ЕВН. Г. Штефан Петер, со новиот Закон за енергетика целосно се либерализира пазарот за електрична енергија во земјава. Како ќе влијае либерализацијата на позицијата на ЕВН Македонија на пазарот, но ...

 • Драган Миновски, претседател на УО и генерален директор на Електрани на Северна Македонија

  Сите чекори кои се прават во компанијата, како и новите инвестиции, се во насока на поголемо производство, намалување на трошоците и зголемување на конкурентноста. Господине Миновски, АД ЕСМ е ’рбетот на македонското стопанство – 90 отсто од домашната произведенa електроенергија е од ка...

 • Кочо Анѓушев, заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања

  Направивме добар компромис меѓу барањата од европската регулатива за дерегулацијата, либерализацијата на пазарот итн., но имајќи ги предвид и состојбите во нашава држава. Господине Анѓушев, какви се Вашите оцени од досегашната примена на Законот за енергетика кој беше донесен пред една година? Зак...

 • Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика

  Нема повеќе да ги нормираме трошоците, туку посебно ќе го анализираме секој трошок имајќи предвид дека имаме 15-годишно искуство во однос на определувањето на цените на електричната енергија. Со овој нов пристап, уште повеќе ќе извршиме притисок врз регулираните компании да ја зголемат својата ефика...

 • Ристе Ристевски

  1) ЛИОН Свети Николе е компанија која започна со работа како семеен бизнис пред повеќе од 20 години. Стартувавте како мала компанија за пакување прехранбени производи, а денеска сте еден од најизвезуваните македонски брендови од кондиторската индустрија. Колку беше тешко да се изоди овој пат и што б...

 • Александар Милошоски

  1.Долги години сте на позицијата Управител. Како Ваш личен бизнис профил, како би се дефинирале самите, како директор, пријател или нешто друго? Единствена разлика помеѓу мојот бизнис профил и личен профил е работното време. Сè друго е скоро исто. Во делот на меѓусебните односи помеѓу мене...

 • Александар Милошоски

  Од кога датира Вашата приказна и што е вредно да се спомене до овој момент? Приказната на Сојузот на возачите започнува во 1956 година, кога во рамките на СФРЈ во Македонија се формира оваа Организација. Интересно да се спомене е називот на Организацијата кој во моментот на основањето бил „...

 • Искра Јанковска Михајловска

  Визија за квалитетот на живот и што треба да знаат сите граѓани На прво место на листата на петте најголеми проблеми во животната средина се загадувањето на воздухот и климатските промени. Нехуманите услови за живот на граѓаните кои се душат во урбанистичката презаситеност на просторот беа дел од п...

Back to Top