• Мирче Јовановски, новинар

  Првиот човек на компанијата, Сашо Василевски, вели дека електромобилноста се наметнува како иднина и таа е особено добра од аспект на заштита на животната средина.„МЕПСО ги следи светските трендови и проактивно дејствува кон новите предизвици. Во соработка со реномирани странски консултанти из...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Во Струга, од 15 до 17 мај, ќе се одржи вториот Македонски енергетски форум каде што главна тема ќе биде енергетската транзиција, зголеменото учество на обновливите извори на енергија и унапредување на енергетската ефикасност.„Очекуваме присуство на еминентни претставници од владиниот, академс...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Во март годинава, АД ЕСМ ја започна постапката за реконструкција на електростатски филтри и замена на вентилатори во вредност од 20,4 милиони евра. Замената на електростатските филтри ќе придонесе за значително намалување на емисијата на прав во гранични вредности според европските директиви и европ...

 • Никола Поповски, универзитетски професор

  Владините субвенции имаат различно значење во зависност од кој економски аспект се набљудуваат и според тоа каков економски модел (полиберален или поинтервенционистички) користат одредени држави за уредување на своите економски активности. Прво, субвенциите несомнено имаат големо фискално значење. В...

 • Трајко Славески, универзитетски професор

  Локалните власти на една од најголемите светски метрополи, градот Њујорк, мака мачат со јавниот транспорт. Њујоршкото метро е во лоша состојба. Спасот се бара во алтернативни видови за превоз на патници во поврзувањето на Менхетен со околните населени места. Таков е бродскиот превоз. Најновата рута ...

 • Одлуката на Надзорниот одбор претставува дел од поголемата структурна реформа на компанијата за пренасочување на своите ресурси во т.н. електрична мобилност, т. е. во преструктурирање на своите капацитети во производство на електрични возила. Фабриката за батерии Фолксваген начелно одлучи да ја град...

 • Иднината е во електричните возила. Тоа, дефинитивно, го знаат граѓаните и купувачите. Покрај сериозните придобивки за заштита на животната средина, помалата потрошувачка на енергија и во намалената бучава, купувачите на електрични возила имаат бенефиции и од државата. За секој кој сака електрично в...

 • Годинава ја имаме честа да бидеме домаќини на Состанокот на Конституенцата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Групацијата на Светската банка (СБ) во којашто членува нашата земја, за првпат по 2003 година, кога нашата централна банка и нашето министерство за финансии ја имаа улогата на организат...

 • Врвното црвено вино „Cabernet & Merlot Oak Edition 2017” на винарската визба „Тиквеш“ ja доби специјалната награда „Најдобро на натпреварот“ (Best of Show) на најголемиот регонален вински натпревар „Balkans International Wine Competition 2019“, што...

 • Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на првата од двете панел-дискусии на 8. конференција на Европската централна банка (ЕЦБ) за земјите од Централна, Источна и Југоисточна Европа (ЦИЈЕ). Оваа панел-дискусија следеше веднаш по поздравното обраќање на претседателот н...

Back to Top