• Мирослав Саздовски

  Изминативе изданија на „Економија и бизнис“ се занимаваме со новата политичка парадигма што ги освојува политичките центри низ светот. Од аспект на пристапот до довербата на гласачите се работи за една нова доктрина што претендира да ја исфрли досегашната конвергенција на левите и на дес...

 • Никола Главинче

  Во моралот, како и во уметноста, да се зборува не е ништо – да се работи, тоа е сé! (Жосеф - Ернес Ренан) Со примената на Законот за административни службеници (Сл. весник на РМ бр. 27/14) започна и примената на Кодексот за административни службеници што има цел да ги подигне професион...

 • Сем Вакнин

  Германија објави, како гром од ведро небо, дека е расположена да прими до 850 илјади бегалци и азиланти, главно од Сирија. Зошто Германија го направи ова? Зошто примени ваков маневар? Зошто си игра со судбината на Шенгенскиот договор? Зошто го загрозува слободниот проток на луѓе преку граници...

 • Лидија Георгиева

  ДИНАМИЧНА СЕЗОНА НА ДЕКОРАЦИЈА Од 5 до 12 септември се одржа Париската недела на дизајнот со преку 300 пунктови на изложби и изложбени простории поврзани со оваа манифестација. Покрај тоа што е највлијателниот моден центар на глобално ниво, париската сцена е веќе неколку децении во растечко влиј...

 • Роберт Алаѓозовски

  Културниот развој е клучното прашање на европската културна политика. Сите генерални поимања за тоа што е културата денес се залагаат за културен развој. Оние за кои културата е создавање на врвни културни и уметнички вредности и јавни добра се залагаат за што поголемо усовршување на вредно...

 • Мирослав Саздовски

  Светската дипломатска активност, или подобро, светската реал-политика секогаш била соочена со големи предизвици. Денес светот е под силна закана од милитантни групации како што е ИСИС, кои не само што претставуваат регионална безбедносна закана, туку и голем извозник на проблеми. Хуманитарната...

 • Лидија Георгиева

  Посета на Францускиот Министер за Европски Прашања, Господинот Арлем Дезир Неодамна во Скопје престојуваше Господинот Арлем Дезир, Министер за Европски Прашања, познат во Француската јавност уште од своите почетоци во осумдестите години како прв претседател на организацијата СОС расизам. Во наби...

 • Сем Вакнин

  Европската крајна десница е очигледно емотивна за прашањето за имиграцијата и според нејзините поддржувачи за прашањето за поврзаноста на неконтролираната имиграција со криминалот и невработеноста. Логиката во најдобар случај е опасна и лошо прикриена параноидна ксенофобија. Но, Ле Пен и сличните од...

 • Александар Стојков

  Понекогаш е убаво човек да се оттргне од забревтаното секојдневје и да размисли за големата слика. Зошто Република Македонија не е напредна транзициска економија? Кои беа системските грешки во економската стратегија во изминативе 24 години? Повеќето од нив со различен интензитет се провлекуваат низ ...

 • Роберт Алаѓозовски

  Еден убав настан од 27 декември минатата година е повод во денешната колумна да ги спојам и темата на донаторството и светот на литературата. Имено, издавачката куќа „Темплум“ по деветти пат ја промовираше наградата „Новите!“, што се доделува за дебитантски прозен ракопис од ...

Back to Top