• Меѓународната Рејтинг агенција Фич (Fitch) го потврди суверениот кредитен рејтинг на Русија на ниво БББ- со „стабилен“ изглед. Според агенцијата, Русија имала соодветен одговор на драстичниот пад на цените на нафтата. Еластичниот менувачки курс, цврстото почитување на таргетираната инфла...

 • Татјана Лопарски

  Новинарите најчесто предизвикуваат непријатно чувство кај бизнисмените. Објаснувањето за ова е многу едноставно, секој од нас се плаши од јавен настап и секој од нас има трема. Тука нема ништо страшно. Но, токму ова чувство нè враќа од намерата да комуницираме со новинарите кои, патем, работа...

 • Во новиот извештај кој е поддржан од Обединетите нации (ОН) e нотиран широк консензус од страна на научните истражувачи и аналитичарите од областа дека во наредните 10 години обновливите извори на енергија ќе доминираат во секторот и ќе станат најевтин извор на енергија. Во извештајот се потенцира д...

 • Агенцијата за лекови и медицински средства од Република Словенија (JAZMP), по извршената инспекција во погоните за производство на лекови, ги обнови сертификатите за сообразност со начелата на Добрата производна пракса (ГМП (GMP)), со важност од 3 години, дефинирани во Директивата 2003/94/ЕС и член ...

 • Македонската компанија Брако постигна договор за соработка со меѓународната компанија Грин машин (Green Machine) со што започна да произведува возила за чистење на градски улици. Добивајќи ја лиценцата за започнување на производството, Брако ќе произведе 200 возила во првата година кои ќе бидат плас...

 • Ѓорѓи Петрушев

  Винарството велат е дејност за трпеливи инвеститори... многу трпеливи инвеститори. Дејност во која за секој нов лозов назад треба да се чека три години до првиот род, а шансите за корекција на секоја сторена грешка во деловното планирање или реализацијата на плановите доаѓаат најрано со наредната бе...

 • Вип оператор

  Вип ги информира своите корисници на мобилната постпејд телефонија дека имаат можност да купат билет за возење во автобусите на ЈСП Скопје од својот мобилен телефон. Со оваа услуга купувањето билет е многу едноставно, а сè што треба да направите е да ги следат следните чекори. За да може да ...

 • За богати странци, кои би ја одбрале Италија како резидентна земја во која би се даночеле нивните приходи, земјата предвидува рамно номинално оданочување од сто илјади евра годишно, без разлика на големината на приходите. Според поранешни официјални лица на даночната управа на Италија, идејата е ...

 • И покрај остварената продажба од над 4,2 милијарди долари, Епл изминатава декада нема платено ниеден цент данок на Нов Зеланд, покажа истрагата на магазинот Њу Зиланд Хералд. Компанијата мајка, која е 100 % сопственик на претставништвото на Епл во Нов Зеланд, е регистрирана во Австралија, па во согл...

 • Дарко Булдиоски

  Како и да се свртите, каде и да се свртите, ова ќе биде година на видео. 1. Вертикално видео Доминацијата на мобилните телефони и апликации не може никако различно да влијае, освен да „притисне“ природните формати да започнат сериозно да доминираат. Инстаграм сотри, Снапчет, па и ви...

Back to Top