• Штефан Петер

  Многупати се истакнувани бенефитите од странските инвестиции во една земја. Директно тие се манифестираат преку отворањето нови работни места и генерирање доход, зголемување на извозот и негова диверзификација, прилив на странски капитал во форма на странски директни инвестиции и создавање додадена ...

 • Катерина Бошевска

  Живееме во време на брзи случувања, брзи и лесно достапни информации, кратки рокови и ограничено време за носење одлуки. Оттука потребата за носење брзи, но издржани одлуки кога станува збор за бизнисот е сè понагласена.Едно решение е концептот на масовни податоци кој може да се искористи за ...

 • Народната банка ја известува јавноста дека утре, 15 мај 2018 година, влегуваат во оптек првите полимерни пари на Република Македонија, во апоенска вредност од 10 и 50 денари. Истовремено, утре се повлекуваат од оптек книжните пари во истата апоенска вредност, односно веќе нема да бидат законско сред...

 • Картичката Visa Platinum е достапна со премиум-поволности

  „Халкбанк“, во партнерство со „Visa“, вчера го претстави Премиум-пакетот, прв од овој вид на македонскиот пазар, кој ги спојува поволностите во кои уживаат имателите на картички „Visa Platinum“, отворајќи сосема нов свет на привилегии за македонските граѓани, во з...

 • 45% од извршните директори очекува подобрување, само 12% очекуваат полоши макроекономски услови. Резултатите од 12 анкета за деловната клима во Македонија 2017/2018 спроведена помеѓу компаниите членови на Македонско-Германското стопанско здружение и Делегацијата на германското стопанство во Ма...

 • Горан Петревски

  Голем број земји реагираа на глобалната финансиска и економска криза применувајќи го стандардниот економски рецепт: кога ќе се намали приватната потрошувачка, владата треба да ја зголеми јавната потрошувачка. Ваквата логика ја следеше и Македонија која во период од неколку години спроведуваше експан...

 • На Конференцијата беа претставени многу новитети од овие области, најновите трендови во управувањето со проекти и успешното воведување на промени кои зависат од работата на ИТ, проектните и програмските менаџери. Говореа повеќе влијателни експерти од различни земји кои имаат долгогодишно искуство со...

 • Денес во просториите на Бизнис Центарот на Халкбанк АД Скопје се оддржа првата седницa на собранието на здружение за остварување на заеднички интереси на банките и унапредување на нивното работење. На првата седница на Македонската банкарска асоцијација се утврдија основните белези на асоцијацијата ...

 • Влегувањето во оптек на полимерните банкноти во апоенска вредност од 10 и 50 денари на 15 мај годинава е значаен момент во работењето на Народната банка на Република Македонија, пред сѐ во остварувањето на нејзината законски утврдената задача за издавање и управување со банкнотите и кованите пари на...

 • Халкбанк АД Скопје е добитник на наградата “STP Excellence Award “ за 2017 од Commerzbank како признание за квалитет и брзина во процесирање на меѓународните плаќања. Оваа награда е особено значајна и ја потврдува одличната соработка на Халкбанк АД Скопје со Commerzbank како и квали...

Back to Top