• Горан Петревски

  Цела Европа со нетрпение го чека 23 јуни – денот кога Британците треба да дадат одговор на прашањето од милион долари: дали да се остане во Европската Унија (ЕУ) или еднострано да се раскине „бракот“. За жал, не сум пророк и не можам да го предвидам резултатот од референдумот, н...

 • Мирослав Саздовски

  АНГЛИЈА, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВОКованицата БРЕГЗИТ (BREXIT), со која е именуван референдумот што треба да се одржи на 23 јуни оваа година за изјаснување на граѓаните (поданиците на кралицата) за излез или останување во рамките на Европската Унија е создадена од Britain (Британија) ...

 • Бојана Маричиќ

  Анализата на емоциите е исклучително важна на геополитичката арена бидејќи тие влијаат на ставовите и однесувањето на нациите и на односите помеѓу различни култури. Емоциите се како холестеролот, и добри и лоши. Проблемот е во тоа да се пронајде соодветен баланс. Во ерата на глобализација, емо...

 • Мирослав Саздовски

  Не е важно дали е мачката црна или бела, важно е да фаќа глувци.“ Денг Сјаопинг КИНЕСКОТО ЕКОНОМСКО ЧУДОПред една година, на страниците на „Економија и бизнис“, објавивме текст со наслов „Надежта се сели на исток“. Се работи за глобална економска анализа за долготра...

 • Лидија Георгиева

  Со рекорден број на посетители, од 12 до 17 април годинава, во Милано се одржа 55. издание на традицоналниот И Салони (Салоне дел Мобиле, Милано). Преку 2 100 изложувачи ги презентираа своите најнови колекции, а меѓу нив како и секогаш, селекција од светски познатите брендови за дизајн. Тие останаа ...

 • Фатмир Бесими

  Глобализацијата и единствениот пазар на ЕУГлобализацијата и технолошкиот развој, како и либерализацијата на трговијата и слободното движење на капиталот ја зголемија меѓусебната зависност на економските, на политичките и на социјалните процеси. Овие случувања во последниве децении создаваат компл...

 • Мирослав Саздовски

  Веројатно прва слика на која асоцира зборот портпарол се лицата задолжени за комуникација со јавноста од страна на државните органи, на министерствата и најмногу на политичките партии. Тоа и не е толку чудно ако се земе предвид дека политичките претставници најголемиот дел од својот труд и вре...

 • Александар Стојков

  Да се пишува во моментов за режимот на девизен курс или за билансот на меѓународни плаќања изгледа во најмала рака како да се покрене дискусија за високите априлски температури среде владина седница. Да се зборува за проблемите во еврозоната, а да се игнорира свирежот и гневот на двете групи протест...

 • Ѓорѓи Јаневски

  Долгометражниот дебитантски филм на Вардан Тозија, кој се прикажува во македонските киносали, е амбициозно филмско остварување кое го доловува духот на времето и поттикнува на поширока општествена дискусија. Надевај се на најдоброто, биди спремен за најлошото. Ова е мотото со кое авторот на овие...

 • Дарко Булдиоски

  Нема веќе магични стапчиња кои со неколку замавнувања ќе ве сместат на првата страница на Google. SEO = Marketing. Пред некоја недела ме изненади телефонски повик со повикувачки број надвор од регионов. Ме побара наш сонародник кој очигледно извесно време живее и работи во Швајцарија. Има ...

Back to Top