• „Алкалоид“ со раст на консолидираниот извоз од 8%, раст на консолидираната нето добивка од 4%, инвестиции во износ од 561,4 милиони денари и 105 нови вработувања во периодот јануари – јуни 2018-та „Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот ...

 • Договорот ќе овозможи официјална Атина од 20 август веќе да не биде под покровителство на доверителите и повторно ќе добие можност сама да почне да се финансира на финансиските пазари. Со постигнатата согласност за последната исплата од вкупно 15 милијарди евра, за Атина формално се затвора третиот ...

 • До 2030 година, 32 % од енергијата која се консумира во Европската Унија ќе мора да биде произведена од обновливи извори на енергија. Ова е резултатот на преговорите кои се водеа меѓу Европскиот парламент и Советот на ЕУ, што претставува поамбициозна цел од првичната на Европската комисија, која пре...

 • Дарко Булдиоски

  Неодамна имав прилика на еден настан за стартапи во Македонија да се запознаам со еден млад Британец кој пред кратко време „запловил“ во водите на дигиталниот маркетинг и тука беше дојден да сподели искуство, да учи и да напредува во својата кариера, секако. По неколку кратки размени на ...

 • Зоран Јовановски

  Во јуни годинава во хотелот Хилтон во Белград се одржа еднодневен Бизнис форум организиран од Македонија 2025 во партнерство со КЕНСИ (CANSEE), Канадско-српската бизнис асоцијација. На отварањето се обратија Џон Битове џуниор, со-основач и член на бордот на Македонија 2025, Мирјана Дончиќ Битон, изв...

 • Според извештајот на глобалната адвокатска фирма Бејкер Меккензи, базиран на независното истражување на Родиум Групацијата, во 2018 година е регистриран драстичен пад на странските директни инвестиции на Кина во Северна Америка. Во првата половина од 2018 година комплетирани се кинески странски дир...

 • На 14-ти јули со посета на традиционалната Галичка свадба, заедно со претставници на Македонскиот центар за меѓународна соработка и Birthright Macedonia, започна третото издание на Летното бизнис патување за млади професионалци од дијаспората, во организација на Македонија2025. Целта на програмата е...

 • На трите саемски дена, исполнети со бројни случувања во насока на унапредување на продажбата и на презентацијата, Витаминка уште еднаш успеа да се претстави со квалитет, со препознатливост и со идентитет на Стоби флипс, Цевитана, Атлантис и останатите брендови. Витаминка веќе неколку пати има направ...

 • Министерот за Европа и Надворешни работи на Франција, Жан-Ив Ле Дриан, на Самитот во Лондон го објави продолжувањето на мандатот на Француската агенција за развој (АФД) кон сите земји од Западен Балкан (Албанија, поранешна југословенска Република Македонија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, С...

 • Независните трговци со вино во Велика Британија на својот избор го класифицираа виното „Кратошија“ од бербата 2017 на Винарската визба „Тиквеш“ меѓу ТОП 100 вина на британскиот пазар за 2018 година. Во коментарот за „Кратошија“ судиите наведуваат дека со ова вино...

Back to Top