• Фатмир Бесими

  Дај му риба на човекот за да го нахраниш еден ден, научи го да лови риба за да го нахраниш цел живот! (Стара поговорка) Процесот на проширување на Европската Унија во Западен Балкан претставува заеднички интерес за двете страни. Интеграциите подразбираат и многу реформи во општеството, зајакнува...

 • Роберт Алаѓозовски

  Триаголникот уметник - дело - публика од памтивек ги дефинира уметничкиот чин и културниот процес. Се разбира дека во специфичните контексти разните агли на оваа динамика се различно нагласени или загрозени. Но, во глобалниот слободен свет публиката станува суштинска преокупација. И квалитатив...

 • Ивана Алексиќ

  Уште од стартот на глобалната економска криза земјите се во потрага по нови и иновативни пристапи за мобилизирање како на фирмите, така и на поединците во надеж за економско заживување – за подобар одговор на денешните предизвици во однос на вештините и на продуктивноста. Голем притисок е с...

 • Никола Главинче

  Голем број на трговски друштва во Република Македонија транзитираа од поранешната практика наместо да вработуваат правници во својата администрација, да склучуваат договори за соработка со адвокати и адвокатски канцеларии. Причина за тоа кај некои беше потребата од намалување на трошоците и бр...

 • Тања Јакоби

  Иако невработеноста, и со неа поврзаниот страв од запаѓање во сиромаштија, е еден од најдлабоките стравови на граѓаните во регионов, тој ретко доминира во изборните агенди на политичките лидери. Михаил Арандаренко, економист и експерт за пазарот на работна сила, наведува четири фактори како гл...

 • Дарко Булдиоски

  Колку и да звучи класика, сепак мора да се прифати дека не е технологијата таа која е водич во дигиталната трансформација на една компанија. Што е дигитална трансформација? Тоа е термин глобално актуелен веќе неколку години. Секако, како и за многу други работи, голем број различни извори имаат сво...

 • Мирослав Саздовски

  ПОЛИТИЧКИ ЕКСПЕРИМЕНТ ИЛИ НОВА ДОКТРИНА НА ЛЕВИЦАТА Ако се исклучат националистичките и ксенофобични девијации, што се повеќе интерес на психологијата и на социјологијата, левицата, како политичка доктрина, секогаш била поинтересна за анализа од релативно конзервативната десница. Некои од посл...

 • Тања Јакоби

  На Ana.rs, еден од најпосетуваните онлајн портали во Србија, се протега километарска дискусија за роботизираната правосмукалка iRobot Roomba 650. Во едниот табор се сопствениците на правосмукалката кои тврдат дека роботот помошничка одлично им ја чисти куќата и им дава слободно време за многу ...

 • Александар Стојков

  Поради големата популарност на штедилницата„ТАТ“, Соња Николовска беше прогласена за најдобар бизнис лидер од понежниот пол во 1996 година во Македонија, а признанието ѝ го врачи Претседателот на Република Македонија, Киро Глигоров. Неколку години пред тоа, штедилницата беше сметан...

 • Зоран Витанов

  Слободата не е наследство, таа мора да се постигнува секојдневно Пред 250 години во САД се случи револуција. Овој настан буквално го смени курсот на светската историја. Таа беше предводена од луѓе кои не сакаа друг да им диктира што да прават, кога и како да го прават тоа. Не сакаа повеќе нивнит...

Back to Top