• Павле Гацов

  МОЖЕ И ПОИНАКУ ВО ЈАВНИТЕ ФИНАНСИИ Нови и интересни работи можат да се случуваат и во навидум „традиционалните“ јавни финансииНаскоро Владата на РМ ќе излезе во јавноста со предлог на нови законски решенија (веројатно со целосно нов закон) за оданочување на личниот доход на граѓаните. Ќ...

 • „Комуникацијата е тековен предизвик за централните банки. Веќе е неспорно дека ефективната комуникација на централнобанкарските институции со јавноста секогаш ќе се одликува со одреден степен на флексибилност и приспособливост, во зависност не само од економското опкружување, туку и од интерес...

 • Марјан Бојаџиев

  Се однесуваме како од дрвјата да не ја гледаме шумата. А шумата е многу едноставна и се состои од две реченици. Едната е: Македонија исчезнува! Другата, пак, е: Борбата за спас од исчезнување ќе биде тешка, но не и невозможнаЗа да излезе од маѓепсаниот круг потребни се политики со кои Македонија ќе ...

 • На 25.12.1993 година беше формирана Тетекс Банка АД Скопје, еден од правните претходници на денешна ТТК Банка АД Скопје. Идејата за формирање на уште една банка во Република Македонија веднаш по нејзиното осамостојување потекна од АД Тетекс Tетово од тогашниот и сегашен Претседател на Надзорниот...

 • На 11 декември 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. Врз основа...

 • Банкарскиот систем мирно и стабилно ги надминува сите турбуленции кои во изминатава година внесоа неизвесност во светот на домашните финансии, навлегувајќи во 2019 година со банки кои се во одлична кондиција, депозити со тренд на континуиран раст што укажува и на тоа дека довербата меѓу потрошувачит...

 • Мирче Јовановски

  На местото каде што беше Скопски саем идната година почнува изградбата на нов голем трговски центар, станбени згради, а подоцна и на деловни згради, инвестиција на компанијата „Балфин груп“ на албанскиот бизнисмен Самир Мане На локацијата на поранешен Скопски саем, на околу 500 илјади м...

 • Катерина Бошевска

  Банкарските кредити им овозможуваат на компаниите да инвестираат во развој, а на потрошувачите да реализираат поголеми индивидуални проекти. Во последно време секоја позначајна одлука која подразбира каква било инвестиција е поврзана со повлекување банкарски кредит. Пласирањето на банкарските кредит...

 • За првпат по 2008 година, кога започна големата светска криза, САД се вратија на првото место на листата креирана од страна на Светскиот економски форум (СЕФ) како најконкурентна економија во светот. Во својот годишен извештај, направен според новата методологија која придонесе за раст на оценката н...

 • На завршниот состанок со тимот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), кој престојуваше во земјата зарадиспроведување на редовниот годишен преглед на македонската економија, присуствуваa гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска и тим на Министерството за ф...

Back to Top