• Мирослав Саздовски

  Промената на генерации и нивните карактеристики не се нешто што може лесно да се разграничи. И иако не постои точна и единствена дефиниција за хронолошки почеток и крај на одредена генерација, сепак најчесто општествените настани кои се сметаат за пресвртница при формирањето на вредностите на една г...

 • Мирослав Саздовски

  Комет пинг-понг (КПП) е популарна пицерија во главниот град на САД, Вашингтон, чија посебност претставуваат пинг-понг масите во задниот дел од објектот, како и настапите на бројните бендови. На 4 декември 2016 година, околу 15 часот, кога местото е преполно со муштерии, во КПП влегол 28-годишен ч...

 • Роберт Алаѓозовски

  Во оваа колумна имам потреба повторно да се навратам на прашањето на културата и на економијата. Без разлика што идните културни политики, по децениското владеење на досегашната културна власт ќе се занимаваат со низа наследени, поприоритетни или порутинизирани прашања од полето на културата, прашањ...

 • Веќе четврта година по ред, Пивара Скопје, во соработка со општините, го реализира едукативниот проект на теми поврзaни со здравјето и безбедноста, наменет за учениците од четврто одделение. Оваа година со едукацијата беа опфатени над8.000ученици во 114основни училишта во 11 општини и градови ширум ...

 • Љупчо Поповски

  Ексклузивниот клуб на најбогатите учествува со 46 отсто во глобалниот БДП. Зошто Г7 стана Г8 со примето на Русија и зошто таа во 2014 година беше исфрлена од него Додека во малото медитеранско гратче со голема историја, Таормина на Сицилија, лидерите на седумте најбогати земји во светот расправа...

 • Македонија2025 се надева дека постигнувањето на последното политичко решение ќе доведе до конечно решавање на долгата политичка криза во Република Македонија. Нашата организација е во согласност со граѓаните на Македонија кои ја поддржуваат одлуката на Претседателот Ѓорѓе Иванов да го даде мандатот ...

 • Делегацијата на германското стопанство во Македонија во соработка со министерството за економија и енергетика на Сојузна Република Германија организираше ТРИДНЕВНО ДЕЛЕГАЦИСКО ПАТУВАЊЕ ВО ХАМБУРГ, НА ТЕМА „ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА И ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ВО ОБЈЕКТИ“. Делегацијата...

 • Синиша Наумоски

  Инспириран од мојата неодамнешна посета на САД, поточно на неговиот дом, вечно почивалиште и неговата Фондација, сакам овие неколку стотици зборови да ги посветам токму за Наполеон Хил и неговата земја. Тој е големиот виртуоз и еден од најголемите создавачи на денешниве богати луѓе (јас би го нареко...

 • Роберт Алаѓозовски

  Кон книгата „Недела дена во животот и смртта на Гроздан“, од Ѕвездан Георгиевски, издание на Темплум 2016 Луѓето кои доцна запливуваат во писателските води се потврда на фактот дека уметноста не познава граници. Дека тоа е дарба, талент, вештина со која, на крајот на краиштата, писат...

 • Ѓорѓи Јаневски

  Вториот режисерски потфат на модниот дизајнер Том Форд е визуелно атрактивна адаптација на романот Тони и Сузан – дело на американскиот писател Остин Рајт објавено во 1993 година. Екстремно дебели и разголени жени танцуваат како мажоретки во слоу моушн. Завршува најавната шпица и сфаќаме д...

Back to Top