• Дарко Булдиоски

  Маркетингот со т.н. инфлуенсери е навистина нешто на што треба да се посвети сериозно внимание. Една од темите за која се одлучивме да ја покриеме на претстојната AllWeb конференција е т.н. influencer marketing или маркетинг со луѓе кои се влијателни онлајн. Поради полесна комуникација, иако знам д...

 • Игор Давков

  Пред неколку броја во колумната „Ќе има ли преселба на банките од Лондон по Брегзит?” пишував за интенциите на банките и останатите финансиски институции да ги реалоцираат своите операции од Лондон на територијата на еврозоната. Потребата од ова се наметна по активирањето на членот 50 од...

 • Павле Гацов

  Накратко за оние што немаат време да прочитат сѐ:... „Ја следиме трагата на парите“ е главна флоскула водич за оние кои прават истраги за финансиски криминал. Но, ... „На готовите пари им се губи секаква трага...“ е пак водилка на оние кои учествуваат во финансискиот криминал...

 • Денес (22 ноември 2017г), Еуролинк Осигурување го слави својот 15-ти роденден. Пред точно 15 години, акционерското друштво Еуролинк осигурување започна да работи како green field инвестиција во областа на неживотно осигурување. По 15 години компанијата прераснува во една од трите прворангираниосигур...

 • Триглав Осигурување Скопје – со стабилно и доверливо работење до добри резултати Групацијата Триглав, овогодинешниот деветмесечен период го заврши со добивка пред оданочување во висина од 64,5 милиони евра. Доколку се земат во вид предвидените прилики до крајот на годината, во Заваровалниц...

 • Тереза Серафимова

  „Животот (бизнисот) не станува поедноставен, туку ние биваме сѐ поснажни и пожилави.“ Стив Мараболи Работната средина може да биде многу нездрава. Причините притоа можат да лежат на бројни места во организацијата. Пример се: нејасни процеси, недефинирани работни задачи, трома, неефикас...

 • Александар Стојков

  Со нескриена напнатост го чекав моментот кога требаше да го претставам моделот на Едвард Алтман пред стечајните управници во Република Македонија. Светски признатиот професор го посветил целиот работен век на проучување на финансиските перформанси на банкротираните (стечајните) фирми во светот. Моде...

 • Дарко Булдиоски

  Поставете јасни бизнис-цели и доколку маркетинг луѓето не умеат да ги поврзат нив со нивните цели – воопшто не си го трошете времето. Во минатото, кога пишувавме повеќе на komunikacii.net, од време на време чувствуваме потреба да подзастанеме малку, да се сконцентрираме и да напишеме текст со...

 • Графиконите покажуваат дека ЕУ, како групација од 28 земји, е најважниот надворешно-трговски партнер на Република Македонија. Притоа со текот на времето се стеснува трговскиот дефицит на Република Македонија во размената со ЕУ 28. Извозот во ЕУ 28 е зголемен од 2 350 милиони евра во 2013 година на 3...

 • Податоците претставени во графиконите се податоци што Меѓународниот монетарен фонд ги добива од анкета што ја спроведува еднаш годишно од 2009 година наваму. Податоците од анкетата имаат цел да го подобрат квалитетот на статистиката на билансот на плаќање. Првиот графикон ги презентира земјите што н...

Back to Top