• Љупчо Поповски

  Во одмаздничка постапка Унгарија и Словенија ставија вето за Хрватска и Романија за влез во клубот на најбогатите Во политиката секогаш има моменти кога одмаздата доминира над соработката и добрите односи меѓу соседите. Изминативе десетина дена тоа на свој начин го почувствуваа Хрватска и Романи...

 • Роберт Алаѓозовски

  Во оваа колумна имам потреба повторно да се навратам на прашањето на културата и на економијата. Без разлика што идните културни политики, по децениското владеење на досегашната културна власт ќе се занимаваат со низа наследени, поприоритетни или порутинизирани прашања од полето на културата, пра...

 • Мирослав Саздовски

  Откако ги испратија радикалните популисти на периферијата на политичката сцена, Мартин Шулц и Ангела Меркел ќе си ги одмерат силите во септември, а цела Европа ќе го следи резултатот од европското политичко финале. Како вчера да беше кога светот со неверување ги следеше резултатите од референдумот ...

 • Интервју со Насте Богоевски – сопственик на ресторанот „Кутмичевица“

  Како ја започнавте оваа авантура? Ресторанот „Кутмичевица“ во Вевчани е отворен за гости во 2006 год. како етноресторан во традиционален македонски стил. Станува збор за стара македонска куќа која преку проект финансиран од Светската банка и Министерството за култура на РМ за ревитал...

 • Интервју со м-р Љупчо Јаневски, докторант на Факултетот за туризам во Охрид (Катедра за туризам)

  Кои се светските искуства и стандарди на полето од екотуризмот? Екотуризмот е вид туризам кој е интересен за повеќе науки и експерти од различни области како еколози, конзерватори, експерти од областа на угостителството и туризмот, интерпретатори на природно и културно наследство и др. Тој е рел...

 • Лидија Георгиева

  Екотуризмот – инструмент за постигнување одржлив развој Екотуризам како термин првпат го употребил мексиканскиот екологист Хецер (Hetzer) дефинирајќи ги во 1965 година четирите основни компоненти. Според него екотуризмот треба да има минимален одраз врз природата, минимален одраз и максимална...

 • Нина Дечева

  Во денешно време границата меѓу „типичната“ машка и женска работа станува сè послаба, иако е сè уште многу далеку од невидлива. Сепак не било секогаш вака како што е сега. До скоро времињата биле потешки, особено во периодот кога Заха Хадид пробувала да се издигне на светск...

 • „Денес Бугарија и поранешната југословенска Република Македонија потпишаа историски договор за добрососедство во Скопје. Го поздравувам многу тоа што по многу години безуспешни преговори се најде консензуално решение на отворените прашања. Со тоа двете држави испраќаат важен сигнал за успешна...

 • Вчера во Куманово официјално беше отворена седмата „Coca-Cola Активна зона“, како продолжение на долгорочниот проект на Пивара Скопје и компанијата Coca-Cola, за промоција на активниот начин на живот и добробит на заедницата. Зоната во Куманово всушност е втора од вкупно пет што година...

 • Нина Дечева

  Во последно време најневралгична точка на планетава се земјите од Блискиот Исток, како на пример Сирија и Ирак, каде што се водеа тешки војни со многубројни жртви. Ирак често е асоциран со Садам Хусеин. Но, какви биле почетоците на оваа држава; како воопшто биле создадени нејзините граници? Можно ли...

Back to Top