• Македонски Телеком го реализираше првото 5G-демо во земјава со што направи уште еден чекор кон воведувањето на оваа технологија во Македонија, која ќе овозможи технолошки напредок на општеството и многу нови функционалности за корисниците. За првпат во регионот измерена е брзина преку мобилната мреж...

 • Решение за компании кои имаат потреба од носење критични одлуки за многу кратко време, насловено како ASAP, е победник на првиот Betapitch настан во Македонија, кој вчеравечер се одржа во Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ при Факултетот за електротехника и информациски те...

 • Над 20 ученици од новата ЕВН-паралелка во СЕТУ „Михајло Пупин“ – Скопје и оваа година наставата ќе ја посетуваат во специјалниот кабинет оформен за потребите на проектот „20-20-20“. „Овие ученици денеска инвестираат во нивната иднина. За три години тие ќе бидат вр...

 • ТТК Банка АД Скопје ја збогати понудата на технолошки напредни банкарски производи и услуги и понуди нов кредитен производ Инстант кредит со целосно автоматизиран процес на анализа и проверка на критериуми за одобрување на кредитот. Производот е достапен за корисниците на електронското банкарство ...

 • Во правец на својата посветеност за поддршка на вистинските универзални вредности, ТТК Банка АД Скопје годинава со големо задоволство безрезервно ја дава својата поддршка на Македонската филхармонија, една од најзначајните културни институции во земјава. Во текот на новата концертна сезона 2018/19,...

 • Би сакале да потенцираме дека Народната банка, како институција надлежна за конципирање и спроведување на монетарната политика, цврсто стои на ставот околу оптималноста на постојниот режим на девизниот курс. Стабилноста на домашната валута е клучното сидро за одржување и на ценовната и на финансиска...

 • Винарската визба „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ се закитија со уште еден златен и два сребрени медали на годинешното јубилеjно петнаесетто издание на светски реномираниот вински натпревар во Австрија – Austria Wine Challenge, кој се одржа во Виена. Во конкуренција од над ...

 • Горан Петревски

  Ете, македонската рашомонијада при изборот на гувернерот на централната банка заврши типично во холивудски стил: прво, драмата беше разрешена не во 5 минути до 12, туку во 12 и 5 минути; обично, во холивудските филмови, кога изгледа дека нема надеж за главниот лик (на пример, неговата глава лежи пол...

 • Мирче Јовановски

  Македонците во просек пијат по 27 до 28 литри по жител. Наспроти климата и поднебјето кои се исклучително погодни за консумирање пијалак како што е пивото, особено во топлите летни месеци, Македонија заостанува не само зад традиционално пивските земји како Чешка, Полска или Германија, туку и во одно...

 • Прилепска Витаминка го изложува целокупниот свој производствен асортиман на најголемата специјализирана саемска манифестација за прехранбена индустрија Worldfood Москва 2018.На четиридневниот саем, Витаминка го промовира и новиот, модерен корпоративен штанд. Ова е трето присуство на компанијата на ...

Back to Top