• Зоран Јовановски

  Секоја година Оксфорд речниците избираат еден збор или израз што привлекол големо внимание во текот на годината што изминала и тој станува збор на годината на Оксфорд речниците. Израз на годината за 2016 година е „извртена вистина“ (post-truth). Што, всушност, значи „извртена висти...

 • Зоран Јовановски

  Овој број на „Економија и бизнис“ отиде во печатница утрото на 12 декември, денот после предвремените избори. Но, овој текст, како и сѐ друго во овој број, е пишуван и подготвен за печатење пред изборите. Таков е случајот и со прашањето што им го поставивме на редица релевантни луѓе з...

 • Зоран Јовановски

  Никогаш не знаете кога, каде и од кого можете да слушнете нешто што може многу да влијае на вашиот поглед на работите. Речиси по правило, тоа не се цели говори, туку расфрлени реченици, баш како оние некогашните т.н. „бисери на мудроста“. Такво нешто ми се случило многу пати, но ќе го...

 • Зоран Јовановски

  „Јас можам да направам нешта што ти не можеш. Ти можеш да направиш нешта што јас не можам. Заедно можеме да направиме големи нешта. “Мајка Тереза На 8 септември годинава го прославуваме Денот на независноста на нашата земја, одбележувајќи 25 години самостојна, независна Република...

 • Зоран Јовановски

  Веќе одамна Македонија стана земја во која за секоја тема веднаш започнува да се бара политичка заднина. Последниот таков случај е соопштението од Канцеларијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во Македонија според кое Патрик Житон, шефот на Канцеларијата на ММФ во нашава земја или т. н. ...

 • Зоран Јовановски

  Изборот на нов ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје е важно прашање за образовниот процес во Македонија. Станува збор за првиот човек на најголемиот, на најпознатиот и на локално најдобро рангираниот Универзитет во земјава, кој на одреден начин треба да е сев...

 • Зоран Јовановски

  Текстот за оваа рубрика за мајскиот број беше готов, напишан, на друга тема. Но, вечерта на 25 април, непосредно пред да оди ова издание во печатница, добив чуден телефонски повик. Ми се јави женски глас, кој ми рече дека ми е далечна роднина, што и не е невозможно во бројното пошироко семејст...

 • Зоран Јовановски

  Сé започна со изјавата на Кристин Лагард, извршната директорка на Меѓународниот Монетарен Фонд (ММФ), дадена на крајот од 2015 година. Таа посочи дека „глобалниот економски раст во наредната (2016) година ќе биде разочарувачки, а исто така се влошени и изгледите за растот на среде...

 • Зоран Јовановски

  Ти си тоа во што веруваш, вели прочуената Опра Винфри. Со тешко детство и бројни препреки во животот, таа точно знае што зборува. Јас го поставувам прашањето: во што веруваме сите ние кои живееме во Македонија? Македонија е земја со два милиони жители, што би се рекло еден малку поголем град во САД ...

 • Зоран Јовановски

  Текстов е напишан еден ден после полноќната седница на парламентот на Република Македонија и донесената одлука за поместување на датумот на парламентарни избори. Најпрвин, да нема забуна. Јас мислам дека на 5 јуни парламентарни избори – ќе има! Одлуката е донесена. На тие избори ќе учест...

Back to Top