• Александар Матески

  Кон крајот на 1670 година Евлија Челебија, славниот патеписец на Отоманската Империја, ќе пропатува низ Македонија и ќе остави бесценета трага во историјата на народите кои живееле на оваа територија. Пластичниот речник ги оживува сите фантазии за минатото и секогаш е вредно пред да се опише некое м...

 • Александар Матески

  Иако често асоцира на проблематичен дел од патот Градско – Прилеп, сепак Дреновската Клисура е многу повеќе од тоа. Значењето на оваа клисура како главна врска меѓу Пелагонија и Повардарието е откриено уште пред милениуми. Оние кои сакаат да видат нешто повеќе од само обично поминување низ ова...

 • Околу 55 километри од Битола кон исток ве делат од можеби најизолираниот дел во Република Македонија. Патот преку Новаци, Маково и Рапеш, по бројните кривини, на одредени делови и со значително оштетен асфалт, ве води во Старавина, а од тука уште само 3 километри до селото Градешница. Тоа е последно...

 • Александар Матески

  На средината на патниот правец Ресен – Охрид ќе забележите патоказна табла со имињата на селата Куратица, Плаќе, Речица. Сите се на западната страна на Плакенска Планина. Патот е релативно добар и за брзо време сте на која било од овие локации. Ретки се туристите во тој дел. На само неко...

 • Овие летни горештини се совршен изговор да се избега од градот и да се остави жешкиот асфалт далеку зад себе. Во Македонија тоа и не е толку тешко да се направи. Впрочем, оваа наша богата убавица нуди безброј можности за тоа на дофат на раката. Дали да се разладите на планина или на езеро, изборо...

 • Александар Матески

  Сместено во подножјето на Баба Планина, на дваесетина киломентри од Битола, тоа е единственото населено место во рамките на Националниот парк „Пелистер“. Брои помалку од сто жители од кои најголем број се Власи. Селото има убаво зачувани традиционални македонски камени куќи на два-три...

 • Александар Матески

  Во февруари 2010 година, во с. Винени (Пили), во грчкиот дел на Преспа, беше потпишан трилатерален меѓудржавен договор за заштита и одржлив развој на паркот Преспа. Ваквиот прекрасен пример за зелена дипломатија докажа дека природата може да го обедини и Балканот, и покрај сите предрасуди и ст...

 • Јане Војчески

  Македонија како земја со поволна хидролошка состојба има доволни потенцијали за практично искористување на водните површини. Од повеќе од дваесетина поголеми и помали вештачки езера низ Македонија, секако дека се издвојува и езерото Козјак. Ова е најголемото вештачко езеро во Македонија чијашто долж...

 • Jане Војчески

  Спој на традиција, култура, прекрасна природа и гостопримливи домаќини. Вака со само неколку зборови може да се опише Вевчани – едно од најпознатите населени места во Македонија. На 800 метри надморска висина, на падините на Јабланица со над 2000 жители, Вевчани секогаш е со отворени врати за ...

 • Јане Војчески

  Во североисточниот дел на Македонија, недалеку од Куманово и на само километар од магистралниот пат кој води од Куманово кон Крива Паланка и кон Бугарија се наоѓа селото Старо Нагоричане. Село кое е добро познато на сите љубители на природата и средновековната уметност. Уште пред да пристапите кон с...

Back to Top