• Љупчо Поповски

  Има десетици и десетици примери од историјата кои покажуваат дека од самоизолацијата може да произлезе врвна наука и врвна уметност. Исак Њутн, Вилијам Шекспир, Ван Гог и Игор Стравински се само некои од примерите. Само треба времето да се искористи паметно и со врвна посветеност. Во 2020 година из...

 • Во знак на поддршка на напорите за надминување на последиците од коронавирусот, Шпаркасе Банка Македонија, Охридска Банка и матичната банка Штаермеркише Шпаркасе од Грац, Австрија, се вклучуваат во заеднички донаторски активности во вкупен износ од 110.000 евра. Групацијата Штаермеркише Шпаркасе, п...

 • Мирослав Саздовски

  „Ова се генерации кои за првпат се соочуваат со неможност физички да посетуваат настава, кои образовната година најверојатно ќе ја завршат по електронски пат, кои речиси сигурно нема да ги видат своите соученици практично целото второ полугодие, а многу веројатно е економскиот дебакл да го осе...

 • Александар Матески

  „Со задоволство информираме дека Владата на Република Северна Македонија ја усвои иницијативата на Министерството за животна средина и просторно планирање за престанок на набавките на еднократно пакување и пластика од страна на државните институции, која ќе стапи на сила од 1 јануари 2020 годи...

 • Гордан Георгиев

  Две илјади и кусур години пламенот на демократијата се пренесува од колено на колено, од ера во ера, низ стрмни и кривулести патчиња и низ долги ледени зими. Од демократскиот цут во Антиката, преку темниот Среден век кој, отпосле дознавме, и не бил така темен, до Новото време во кое демократските пр...

 • Преку активирање на дополнителни мобилни тимови за поддршка на ранливи категории граѓани и обезбедување на неопходни материјали за Клиниката за инфективни болести во Скопје, Црвениот крст на Република Северна Македонија го проширува обемот на своите активности во борбата против корона вирусот. Финан...

 • Емануел Рембер

  Си велам дека кога не би пишувал, би останал дома и би гледал што прават другите. Но, и кога пишувам, забележувам дека го правам токму тоа. Која е тогаш разликата меѓу тоа да се пишува (го претпочитам зборот плете или ткае) и да не се пишува?Пишувам, заврзувам, се врзувам. Нишката е невидлива. Се за...

 • Горан Петревски

  Чешкиот писател Јарослав Хашек бил голем боем, со други зборови – пијаница, шегобиец итн. Пролетта 1911 година, во прашкото предградие Винохради биле распишани дополнителни парламентарни избори. Во таа прилика, Хашек и неговите другари од кафеаната решиле да си поиграат мајтап со изборниот про...

 • Никола Поповски

  Македонскиот здравствен систем, особено јавното здравство, со децении се соочува со сериозни проблеми што резултираат со сè попроблематични здравствени услуги што ги испорачува системот де факто на граѓаните. Постои една многу едноставна, но важна дефиниција на СЗО од 1999 година што ја одред...

 • Трајко Славески

  Постојат значителни разлики меѓу земјите според начинот на обезбедување здравствена заштита за своите граѓани и нејзиното финансирање. Конвергенцијата на економските и системите за социјална заштита на глобално ниво е можеби најмала токму во оваа сфера. Предизвикот за дизајнирање на оптимален систем...

Back to Top