• Јосип Апостолоски

  Многу ученици од Меѓународната гимназија НОВА се стремат кон образование на светско ниво на факултети во: Америка, Германија, Велика Британија, Холандија, Франција итн. Земајќи ги предвид силната конкуренција и високите академски стандарди кои се дел од патот за влез на овие факултети, квалитетот и ...

 • Ана Павловска Данева

  Веројатно неспорен факт за секој аналитичар, па дури и за секој граѓанин во државава, претставува констатацијата дека се наоѓаме во сериозна општествена и политичка криза чиј излез може да се обезбеди само преку коренити реформски зафати во повеќе сектори од кои моментно правосудниот сектор претстав...

 • Горан Петревски

  Кога македонските економисти зборуваат за јавната потрошувачка најчесто тие настапуваат како макроекономисти, т. е. неа ја набљудуваат како важен дел од вкупната потрошувачка. Токму во тој контекст треба да ги разбереме нивните ставови од типот на „јавната потрошувачка изразена како процент од...

 • Лидија Георгиева

  Со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија неодамна во Скопје беше отворена изложбата „4 Идеи / Ремикс“. Презентирани беа дела на автори од помладата генерација современи уметници – Велимир Жерновски, Христина Иваноска, Јане Чаловски и Ѓорѓе Јовановиќ. Сместен...

 • Ѓорѓи Јаневски

  Во чест на Хери Дин Стентон – икона на американскиот филм Aскетска појава со аура на скитник. Тенки усни и издолжено ковчесто лице, просветлено од длабоки и меланхолични очи. Два светлосни зрака, секогаш дискретни, извори на тивка, но моќна енергија, проектирани во просторот. Неосетно филмски...

 • Мирослав Саздовски

  Јорн Баргер (Jorn Barger) во осумдесеттите години од минатиот век е програмер на игри и едукативен софтвер за тогашните први персонални компјутери како епл, комодоре, атари итн. Подоцна станува истражувач при Универзитетот Нортвестерн каде што истражува на темата учење и вештачка интелигенција. Него...

 • Дарко Булдиоски

  Тоталната доминација на малите супер памет ни уреди од корен го менува нашето однесување, а ние (маркетинг луѓето) тешко го признаваме тоа, време е за уште една промена. Дали знаеш дека првата реклама на радио всушност била реклама оригинално отпечатена во весник, само подоцна била прочитана во ауд...

 • Ивана Тасев

  „На терапија“ е првата македонска ТВ-серија снимена според странска лиценца, во продукција на Кино око. Во македонската верзија на хит серијата игра исклучителна актерска екипа предводена од Никола Ристановски во улогата на психотерапевт заедно со Јелена Јованова, Амернис Нокшиќи, Тон...

 • Ивана Тасев

  Режисер на серијалот е Игор Иванов-Изи, а на епизодите се Вардан Тозија, Игор Иванов-Изи, Даријан Пејовски, Дина Дума и Марија Апчевска. Сценариото го потпишуваат Сашо Кокаланов, Елеонора Венинова и Драган Лука. Извршен продуцент е Атанас Кировски, а проектот е во продукција на ТВ Телма во сорабо...

 • Јован Пехчевски

  „Не се најсилните ниту пак најинтелигентните кои ќе преживеат, туку оние кои најдобро ќе можат да се адаптираат на промени.“ Чарлс Дарвин Во дигиталната економија луѓето носат супер компјутери во своите џебови. Оваа постојано достапна поврзаност претставува одлична можност за бизни...

Back to Top