• Лидија Георгиева

  Ана Тошанова е сопственик на неодоливо чоколадно царство во близина на кружниот тек во Дебар Маало. Во атмосфера на префинет дизајн на просторот, најтежок момент е изборот при купување. Секој залак е деликатно искуство на вкус и на материја која се прелева во непцата и патува директно во центрите на...

 • Лидија Георгиева

  Зад брендот Миси онион стојат Аида Реџепагиќ и Елена Џајкоска, пасионирани млади девојки и како што велат тие за себе – уживателки во добриот залак, искреноста на луѓето и на убавиот збор. По неколку разговори полни со ентузијазам, првата Миси онион вечера е презентирана пред 4 години, на пока...

 • Лидија Георгиева

  Паралелни гастрономски патеки Кога ќе имате потреба да излезете од сигурноста на изодените патеки на националните ресторани и класичните гурмански доживувања, Скопје нуди можности за нови густативни ритуали. Со свежите идеи на нови креативни генерации патуваме низ експлозија на вкусови – глав...

 • Јован Пехчевски

  „Последниве 10 години од ИТ беа насочени кон менување на начинот на кој луѓето работат. Следните 10 години од ИТ ќе бидат насочени кон трансформација на вашиот бизнис.“ Арон Леви, главен извршен директор на Бокс Дигиталната трансформација подразбира длабока и забрзана трансформација ...

 • На 1-ви и 2-ри ноември, Скопје ќе биде домаќин на „Самит Македонија2025“. Самитот претставува динамична платформа за споделување на знаења од областа на бизнисот, економијата, технологијата, лидерството и иновациите. На настанот ќе присуствуваат над 50 врвни говорници и публика составена...

 • Љупчо Поповски

  Во одмаздничка постапка Унгарија и Словенија ставија вето за Хрватска и Романија за влез во клубот на најбогатите Во политиката секогаш има моменти кога одмаздата доминира над соработката и добрите односи меѓу соседите. Изминативе десетина дена тоа на свој начин го почувствуваа Хрватска и Романи...

 • Роберт Алаѓозовски

  Во оваа колумна имам потреба повторно да се навратам на прашањето на културата и на економијата. Без разлика што идните културни политики, по децениското владеење на досегашната културна власт ќе се занимаваат со низа наследени, поприоритетни или порутинизирани прашања од полето на културата, пра...

 • Мирослав Саздовски

  Откако ги испратија радикалните популисти на периферијата на политичката сцена, Мартин Шулц и Ангела Меркел ќе си ги одмерат силите во септември, а цела Европа ќе го следи резултатот од европското политичко финале. Како вчера да беше кога светот со неверување ги следеше резултатите од референдумот ...

 • Интервју со Насте Богоевски – сопственик на ресторанот „Кутмичевица“

  Како ја започнавте оваа авантура? Ресторанот „Кутмичевица“ во Вевчани е отворен за гости во 2006 год. како етноресторан во традиционален македонски стил. Станува збор за стара македонска куќа која преку проект финансиран од Светската банка и Министерството за култура на РМ за ревитал...

 • Интервју со м-р Љупчо Јаневски, докторант на Факултетот за туризам во Охрид (Катедра за туризам)

  Кои се светските искуства и стандарди на полето од екотуризмот? Екотуризмот е вид туризам кој е интересен за повеќе науки и експерти од различни области како еколози, конзерватори, експерти од областа на угостителството и туризмот, интерпретатори на природно и културно наследство и др. Тој е рел...

Back to Top