• Мирослав Саздовски

  Јорн Баргер (Jorn Barger) во осумдесеттите години од минатиот век е програмер на игри и едукативен софтвер за тогашните први персонални компјутери како епл, комодоре, атари итн. Подоцна станува истражувач при Универзитетот Нортвестерн каде што истражува на темата учење и вештачка интелигенција. Него...

 • Дарко Булдиоски

  Тоталната доминација на малите супер памет ни уреди од корен го менува нашето однесување, а ние (маркетинг луѓето) тешко го признаваме тоа, време е за уште една промена. Дали знаеш дека првата реклама на радио всушност била реклама оригинално отпечатена во весник, само подоцна била прочитана во ауд...

 • Ивана Тасев

  „На терапија“ е првата македонска ТВ-серија снимена според странска лиценца, во продукција на Кино око. Во македонската верзија на хит серијата игра исклучителна актерска екипа предводена од Никола Ристановски во улогата на психотерапевт заедно со Јелена Јованова, Амернис Нокшиќи, Тон...

 • Ивана Тасев

  Режисер на серијалот е Игор Иванов-Изи, а на епизодите се Вардан Тозија, Игор Иванов-Изи, Даријан Пејовски, Дина Дума и Марија Апчевска. Сценариото го потпишуваат Сашо Кокаланов, Елеонора Венинова и Драган Лука. Извршен продуцент е Атанас Кировски, а проектот е во продукција на ТВ Телма во сорабо...

 • Јован Пехчевски

  „Не се најсилните ниту пак најинтелигентните кои ќе преживеат, туку оние кои најдобро ќе можат да се адаптираат на промени.“ Чарлс Дарвин Во дигиталната економија луѓето носат супер компјутери во своите џебови. Оваа постојано достапна поврзаност претставува одлична можност за бизни...

 • Ивана Тасев

  „Фамилијата Марковски“ е играна ТВ-серија чие дејствие е инспирирано од вистинити приказни од секојдневието на македонските граѓани. Главен сценарист е Огнен Георгиевски, покрај него епизоди имаат напишано и Елеонора Венинова, Бојан Трифуновски и Ева Камчевска како соработник на сцена...

 • Ивана Тасев

  Конечно созреа времето во кое македонскиот медиумски простор го преплавија ТВ-серии од домашна продукција. Социјално ангажирани ТВ-продукти со курентни теми кои длабоко задираат во секој од нас и имаат храброст да направат чесен опит и скен на нашата стварност. Ова наедно е и цврста брана врз поплав...

 • Нина Дечева

  Како би се чувствувале ако имате пасија да читате книги и да го збогатувате вашето знаење, а вашите родители прават сè што е во нивна моќ за да ве спречат?Токму ова ѝ се случило на младата парижанка Софи Жерман. Родена во 1776 година, Софи имала само тринаесет години кога Француската револуци...

 • Мирослав Саздовски

  Изминатава година два клучни политички настани го изменија фокусот на светската политичка анализа во т.н. „слободен свет“ и во моментов целокупната политичка јавност е насочена кон следење, анализирање и предвидување на последиците од БРЕГЗИТ и изборот на Доналд Трамп за претседател на С...

 • Денешната конференција ја отвори Патрик Мартенс, директор на Делегацијата на германското стопанство во Македонија. Тој смета дека овој проект е од особено значење за развојот во стопанството во Македонија и голем број на проблеми ќе се решат со неговата имплементација. Проектот е поддржан од Минист...

Back to Top