• Business Elite Awards (businesseliteawards.com) е бренд на Global Top Brands Awards специјално креиран да препознае и даде признание на најуспешните бизнисмени ширум светот и да ги поврзе меѓусебно со цел зголемување на можностите за проширување на нивниот бизнис и зголемување на профитот. Бидејќи г...

 • Речиси секој од нас искусил како е да седите во домашна атмосфера, заедно со најблиските пријатели и да ја добиете пицата што сте ја нарачале на телефон. Или, едноставно, со еден клик, не треба ниту да го напуштате Вашиот дом, а сепак да го добиете вашето јадење. Во Македонија постои и една многу и...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Компаниите од енергетскиот сектор се меѓу најголемите кај нас, а некои и меѓу најпрофитабилните. Со предвидените инвестиции во наредните години тие значајно можат да придонесат стопанскиот раст да биде поголем. За енергетскиот сектор често се вели дека е крвотокот на секое стопанство. Но, тој исто ...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Граѓаните стравуваат дека либерализацијата ќе доведе до поголеми сметки за струја. Што велат надлежните?Првиот човек на АД ЕСМ, Драган Миновски, вели дека во однос на цената на електрична енергија и воведувањето на правото на избор може да се очекува само позитивно да влијае врз цените што овие кате...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Првиот човек на компанијата, Сашо Василевски, вели дека електромобилноста се наметнува како иднина и таа е особено добра од аспект на заштита на животната средина.„МЕПСО ги следи светските трендови и проактивно дејствува кон новите предизвици. Во соработка со реномирани странски консултанти из...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Во Струга, од 15 до 17 мај, ќе се одржи вториот Македонски енергетски форум каде што главна тема ќе биде енергетската транзиција, зголеменото учество на обновливите извори на енергија и унапредување на енергетската ефикасност.„Очекуваме присуство на еминентни претставници од владиниот, академс...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Во март годинава, АД ЕСМ ја започна постапката за реконструкција на електростатски филтри и замена на вентилатори во вредност од 20,4 милиони евра. Замената на електростатските филтри ќе придонесе за значително намалување на емисијата на прав во гранични вредности според европските директиви и европ...

 • Никола Поповски, универзитетски професор

  Владините субвенции имаат различно значење во зависност од кој економски аспект се набљудуваат и според тоа каков економски модел (полиберален или поинтервенционистички) користат одредени држави за уредување на своите економски активности. Прво, субвенциите несомнено имаат големо фискално значење. В...

 • Трајко Славески, универзитетски професор

  Локалните власти на една од најголемите светски метрополи, градот Њујорк, мака мачат со јавниот транспорт. Њујоршкото метро е во лоша состојба. Спасот се бара во алтернативни видови за превоз на патници во поврзувањето на Менхетен со околните населени места. Таков е бродскиот превоз. Најновата рута ...

 • Одлуката на Надзорниот одбор претставува дел од поголемата структурна реформа на компанијата за пренасочување на своите ресурси во т.н. електрична мобилност, т. е. во преструктурирање на своите капацитети во производство на електрични возила. Фабриката за батерии Фолксваген начелно одлучи да ја град...

Back to Top