• Никола Љушев

  Клучниот збор за 2019 година на телекомуникацискиот пазар ќе биде дигитализација. Во поширок контекст нашиот план е да бидеме партнер за целосна дигитализација на општеството, да ја ставиме технологијата во функција на граѓаните. Затоа нареднава година ќе работиме на дигитализирање на нашите процеси...

 • Горан Петревски

  Иако, споредено со просекот во Европската Унија, македонскиот банкарски сектор се одликува со низок степен на финансиско посредување, банките имаат доминантно учество во финансискиот систем. На пример, на крајот на 2017 година банките учествувале со 83,4 % во вкупните средства на македонскиот финанс...

 • Борис Вујчиќ, гувернерот на Хрватска народна банка, е прогласен за најдобар гувернер на централна банка во светот во 2018 година. Ова престижно признание доаѓа од познатиот магазин The Banker, кој објавува ваков избор уште од 1926 година. Изборот се темели на оценките на редакцијата, банкарите и еко...

 • Н. Е. Кристијан Тимоние

  Исполнети сме со надеж во пресрет на оваа Нова година во која сите очекуваме и се надеваме дека ќе претставува решавачка делница од европскиот пат на земјата. Што се однесува до нашата Амбасада, пак, очекувањата ни се насочени пред сè кон доаѓањето во Скопје на француската Агенција за развој,...

 • Климе Попоски

  Годинешниов пораст на реализираната премија за осигурување која ги надмина прогнозите претставува сигнал за поголеми очекувања во 2019 година. Излезот од политичката криза, проекциите за раст на економијата, сѐ поголемата свесност и едуцираност кај граѓаните за зголемената зачестеност и јачина на ри...

 • Дарко Булдиоски

  Дали донесовте одлука кои промени треба да ги направите или веќе ги правите за да одговорите на навиките и на очекувањата на вашите корисници? Кога последен пат сте ја отвориле аналитиката на вашиот сајт и сте го расчепкале делот каде што можете да видите од какви уреди ја посетуваат вашата веб-стр...

 • Сашо Арсов

  Една од најгорливите теми во светот на финансиите во последно време е мистеријата на т.н. криптовалути, односно различните дигитални средства генерирани преку компјутерски алгоритми, кои имаат амбиција да станат регуларни платежни средства. Иако нивните почетоци се од пред речиси една деценија, за н...

 • Љупчо Поповски

  Словачка е пример како една мала држава, речиси потценувана при падот на железната завеса, може да постигне голем успех. Таа денес годишно произведува еден милион автомобили и е прва во светот по глава на жител. Успехот можеше да дојде бидејќи економските реформи не запреа На самитот на Европската ...

 • Во екот на новогодишната магија за споделување радост и среќа со најмилите, жените вработени во Пивара Скопјеповторно го посетија СОС Детско Село Македонија. На заедничкото дружење, децата од СОС Детско село и волонтерките од Пивара Скопје, во топла и весела атмосфера, подготвуваа традиционални ново...

 • Ивана Тасев

  Нашите плитки животи, предадени на ефемерни задоволства, неуморното бесцелно затапување, избирањето на полесните патишта кои непрекинато се вртат во луп еден ден ќе бидат лишени од олеснувачката околност на својата минливост. Не сме ни свесни каков пример им оставаме на генерациите кои доаѓаат. Во м...

Back to Top