• Ивана Тасев

  „На терапија“ е првата македонска ТВ-серија снимена според странска лиценца, во продукција на Кино око. Во македонската верзија на хит серијата игра исклучителна актерска екипа предводена од Никола Ристановски во улогата на психотерапевт заедно со Јелена Јованова, Амернис Нокшиќи, Тон...

 • Ивана Тасев

  Режисер на серијалот е Игор Иванов-Изи, а на епизодите се Вардан Тозија, Игор Иванов-Изи, Даријан Пејовски, Дина Дума и Марија Апчевска. Сценариото го потпишуваат Сашо Кокаланов, Елеонора Венинова и Драган Лука. Извршен продуцент е Атанас Кировски, а проектот е во продукција на ТВ Телма во сорабо...

 • Јован Пехчевски

  „Не се најсилните ниту пак најинтелигентните кои ќе преживеат, туку оние кои најдобро ќе можат да се адаптираат на промени.“ Чарлс Дарвин Во дигиталната економија луѓето носат супер компјутери во своите џебови. Оваа постојано достапна поврзаност претставува одлична можност за бизни...

 • Ивана Тасев

  „Фамилијата Марковски“ е играна ТВ-серија чие дејствие е инспирирано од вистинити приказни од секојдневието на македонските граѓани. Главен сценарист е Огнен Георгиевски, покрај него епизоди имаат напишано и Елеонора Венинова, Бојан Трифуновски и Ева Камчевска како соработник на сцена...

 • Ивана Тасев

  Конечно созреа времето во кое македонскиот медиумски простор го преплавија ТВ-серии од домашна продукција. Социјално ангажирани ТВ-продукти со курентни теми кои длабоко задираат во секој од нас и имаат храброст да направат чесен опит и скен на нашата стварност. Ова наедно е и цврста брана врз поплав...

 • Нина Дечева

  Како би се чувствувале ако имате пасија да читате книги и да го збогатувате вашето знаење, а вашите родители прават сè што е во нивна моќ за да ве спречат?Токму ова ѝ се случило на младата парижанка Софи Жерман. Родена во 1776 година, Софи имала само тринаесет години кога Француската револуци...

 • Мирослав Саздовски

  Изминатава година два клучни политички настани го изменија фокусот на светската политичка анализа во т.н. „слободен свет“ и во моментов целокупната политичка јавност е насочена кон следење, анализирање и предвидување на последиците од БРЕГЗИТ и изборот на Доналд Трамп за претседател на С...

 • Денешната конференција ја отвори Патрик Мартенс, директор на Делегацијата на германското стопанство во Македонија. Тој смета дека овој проект е од особено значење за развојот во стопанството во Македонија и голем број на проблеми ќе се решат со неговата имплементација. Проектот е поддржан од Минист...

 • Лидија Георгиева

  Ана Тошанова е сопственик на неодоливо чоколадно царство во близина на кружниот тек во Дебар Маало. Во атмосфера на префинет дизајн на просторот, најтежок момент е изборот при купување. Секој залак е деликатно искуство на вкус и на материја која се прелева во непцата и патува директно во центрите на...

 • Лидија Георгиева

  Зад брендот Миси онион стојат Аида Реџепагиќ и Елена Џајкоска, пасионирани млади девојки и како што велат тие за себе – уживателки во добриот залак, искреноста на луѓето и на убавиот збор. По неколку разговори полни со ентузијазам, првата Миси онион вечера е презентирана пред 4 години, на пока...

Back to Top