• Ѓорге Иванов

  Претседателе Иванов, испишавте историја кога го освоивте вториот претседателски мандат, нешто што претходно никому во Република Македонија не му успеало. Како го оценувате Вашиот досегашен ангажман како претседател? Ѓ. Иванов: Да се биде првиот претседател на Република Македонија кој освоил два ман...

 • Драган Блажев

  Господине Блажев, вие сте од фирмата „Тимелпроект“ од Скопје и истовремено сте директор на Проектот за индустриски менаџмент на УСАИД. Кажете ни за каков проект се работи, од кога е започнат и кои се неговите цели? До каде е дојдена неговата имплементација? Д. Блажев: Агенцијата за м...

 • Хари Крејмер

  Постојат интервјуа што можат суштински да ги променат работите во нашите бизнис кариери. Интервјуто со Хари Крејмер е едно од тие интервјуа. Поранешен главен извршен директор на Бакстер, компанија од САД вредна повеќе милијарди долари, професор од праксата на шесторангираното Келог бизнис школо во С...

 • Џон Битов Помладиот

  Семејството Битов е голем пријател на Република Македонија. Џон Битов Постариот, иако роден во Канада, но со македонско потекло, до крајот на животот ни покажуваше што е тоа вистински патриотизам. Од лобирање за признавање на Република Македонија во светот, па се до разновидни форми на помош, ја пок...

 • Дарко Алексов

  Господине Алексов, вие сте на чело на граѓанската асоцијација МОСТ, која веќе цели 13 години ги набљудува изборните процеси, како во Република Македонија, така и во странство, како дел од набљудувачките мисии на ОБСЕ/ОДИХР и ЕНЕМО. Ваквото искуство ви дава сериозен кредибилитет во дискусијата ...

 • Стефан Плавјански

  Ова лето беше многу важно за Мајкрософт, го лансираше својот најнов производ, Windows 10. Како помина светската промоција на Windows 10? С. Плавјански: Објавата Windows 10 за нас претставуваше огромен чекор кон остварување на нашата визија во придвижување на луѓето од тоа да имаат потреба од ...

 • проф. д-р Драгољуб Арсовски

  Веќе подолг временски период банкарскиот бизнис во светот поминува низ сериозна турбуленција. Најнова е грчката должничка криза. Каква е Вашата оценка за оваа криза и за ефектите за тамошниот банкарски систем? Д. Арсовски: Изминативе 8-9 години сведоци сме на многу интересни случувања што се ...

 • Професор д-р Терзиовски,

  Реконструкција на бизнис-моделот – на што да се внимава? Реконструкцијата на бизнис-процесите (РБП) е еден од бројните пристапи што се користат за редизајн на бизнис-моделите со цел операциите одново да се поврзат со надворешниот амбиент што се менува од политички, од економски, од општествен...

 • Сем Вакнин

  Разговорот со Сем Вакнин е секогаш интересен. Уште пред три години на страниците на „Економија и бизнис“ го прогнозираше забавувањето на кинеската економија и падот на вредноста на кинеските акции. Во оваа прилика разговараме за достасаните неизмирени обврски, за неплаќањето и за банкрот...

 • Интервју со Бранко Азески

  "Во наредните 10 години потребно е да искреираме нов економски амбиент во кој зборовите извоз и конкурентност ќе станат синоними за нашиот понатамошен развој. Новите генерации сопственици и менаџери на македонските компании би требало да бидат гаранција за тој процес." Господине Азески, оставате...

Back to Top