• Маја Ставрева Стојанова

  НЛБ „Тутунска банка“ се вклучи во банкоосигурувањето, новата приказна во банкарството во Македонија. Колку во тој процес Ви помогна искуството на групацијата на која ѝ припаѓате? М. Ставрева-Стојанова: Банкоосигурувањето е светски тренд насочен кон обезбедување сеопфатна услуга з...

 • Бојан Џиков и Огнен Огненоски

  Во време кога голем дел од младите од Република Македонија сонуваат за работа во јавниот сектор или за заминување во странство, Огнен и Бојан со дипломите од странски универзитети се враќаат во Македонија и започнуваат заеднички бизнис. Ова е една од оние приказни какви што би сакале да ги имаме пов...

 • Светозар Јаневски

  СВЕТОЗАР ЈАНЕВСКИ Е МАКЕДОНСКА БИЗНИС ЛЕГЕНДА ЧИИШТО БИЗНИС УСПЕСИ СЕ ДОБРО ПОЗНАТИ ВО ЦЕЛИОТ РЕГИОН. ЧОВЕК ОД АКЦИЈА, ЗА КОГО НЕ ПОСТОЈАТ НЕВОЗМОЖНИ МИСИИ ВО БИЗНИСОТ, ЈАНЕВСКИ Е ПРИМЕР ЗА МЛАДИТЕ ПРЕТПРИЕМАЧИ КОЈ ПОКАЖУВА ДЕКА УСПЕХОТ Е МОЖЕН, АМА БАРА ЗНАЕЊЕ И ВЕРБА ВО СЕБЕ. Нѐ ИНТЕРЕСИРАШ...

 • Татјана Џамбазова

  Гигантот на технологијата, „Аутодеск“, неодамна лансираше нов проект што е од големо значење за светската култура и за уметноста, а останатите полиња на примена допрва се отвораат. Аутодеск „Мементо“ (www.memento.autodesk.com) е можност за конверзија на кој било запис од реал...

 • Викторија Јовановска

  Банкоосигурувањето е новиот голем тренд во банкарското работење во Македонија. Генерално, кои се според Вас предностите од банкоосигурувањето за клиентот, за банката и за друштвото за осигурување? В. Јовановска: Животното осигурување во Македонија е услуга која има тренд на пораст и станува с&eg...

 • Јован Маџовски

  Господине Маџовски, имате повеќегодишно професионално искуство во меѓународни институции како што се УСАИД, УНДП, ЕУ итн. на работи поврзани со економскиот развој. Сега сте регионален директор на ЦЕЕД за Македонија, за Србија, за Албанија, за Босна и Херцеговина и за Молдавија. За почеток, што Ве...

 • На неполн километар од Гуглплекс, комплексот на главните простории на корпорацијата Гугл, на планината Маунтајн Вју во Сан Франциско, Калифорнија, сместен е Гугл икс, или стилизирано Google[x], дивизија посветена на најголемите технолошки предизвици и прогрес. Проектите што се развиваат во овие к...

 • Јоханан Шачмуров

  Господине Шачмуров, Вие сте професор на Сити универзитетот на Њујорк, САД. Да го започнеме ова интервју со Вашето гледиште за најновите економски трендови во САД и во Европа. Изгледа дека економското закрепнување, во периодот по Глобалната финансиска криза, сè уште не е стабилизирано и покрај...

 • Џим Дан

  Џим Дан е консултант од Велика Британија. Тој ќе биде еден од говорниците на престижниот Македонски економски самит 2015 во средината на ноември годинава во Скопје. Темата за која ќе говори е фасцинантна: „Трансформирање на менталната рамка во поделени општества, трансформирање на земјата прек...

 • Мајк Зафировски

  Мајк Зафировски, горд американец и горд македонец, како што вели самиот. Долги години е неуморен борец за просперитетна Македонија. Ова инспиративно интервју прави да се запрашаме што уште може секој од нас да направи за нашата земја Да започнеме со претстојниот престижен настан - Македонскиот Екон...

Back to Top