• Извештајот за Република Македонија за 2018 година што го објави денес Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) претставува финално заокружување на оцените од редовниот годишен преглед на македонската економија спроведен во ноември минатата година во рамки на Мисијата, според член 4 од С...

 • Борче Стаменковски

  Прометот на девизниот пазар останува на високо ниво. Во вкупниот промет еврото учествува со околу 81 %, американскиот долар со околу 13 %, а останатите валути вкупно опфаќаат околу 6 % од вкупниот девизен пазар.Во просек, во октомври истргувани се 35,9 милиони евра дневно на девизниот пазар. Понудат...

 • Штефан Петер

  Доколку се водиме од емоциите, може да ја сакаме или да ја мразиме, но не може да се негира фактот дека Европската Унија е моќна сила во светската економија и политика. Никако не смееме да заборавиме дека ЕУ е политичка, но многу поважно, економска организација која ја сочинуваат 28 земји. Целта на ...

 • Влатко Стојановски

  Придобивките од започнатиот процес на интеграција на Македонија веќе се чувствуваат и дополнително ќе се интензивираат со влезот на Македонија во НАТО и започнувањето на преговорите со Европската Унија, што ќе ја зголеми довербата во македонската економија и ќе донесе повеќе странски инвестиции и но...

 • Сергеј Зафироски

  Иако генерално на прв поглед промената на позициите не е значајна, од рангирањето на трите најдобри маркети во Македонија постои можност за дефинирање на неколку различни трендови кои може да се очекуваат во следниот период. Во претходната 2017 година најпреферирани три маркети се: Кам, Тинекс и Ве...

 • На 15 јануари 2019 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. По намалувањет...

 • Дарко Булдиоски

  Во рамките на изборот за најдобри дигитални кампањи на СоМо Борац (SoMo Borac) се отвори дискусијата за границата кога некоја кампања може или не може да се нарече дигитална. Минатиот месец пишував за дигиталната трансформација како процес со кој се соочуваме сите ние од различни аспекти, помалку и...

 • Сергеј Зафироски

  АНАЛИЗА НА БИЗНИС-МОДЕЛИТЕ И НА ПРЕФЕРИРАНИТЕ МАРКЕТИ ВО МАКЕДОНИЈА Во последната декада, особено по големата економска криза од 2007 година, малопродажбата се соочува со големи турбуленции. Постојат неколку аспекти кои придонесуваат за зголемената неизвесност. Првиот, сите синџири се обидуваат ...

 • Никица Мојсоска- Блажевски

  Веќе знаеме дека 2019 година ќе биде година на економски промени во земјава. Ќе почне примената на прогресивно оданочување, реформа на системот на социјална помош, воведување минимален гарантиран доход, покачување на плати во јавната администрација итн. Комбинираниот ефект на овие промени ќе биде зг...

 • Кристијан Даниловски

  Како беше она... дека животот ни се смее дури си правиме планови... затоа наместо што очекувам ќе ви кажам што посакувам и на што ќе ја трошам енергијата во 2019 година:1. Зголемен раст преку реорганизацијаИзминатава година завршивме еден обемен циклус на адаптирање и на преструктурирање на повеќе д...

Back to Top