• Емилија Ѓорѓиоска

  Имајќи ја предвид експанзијата на користењето на интернетот, како и фактот што голем број од трговските зделки на глобално ниво се склучуваат преку интернет или благодарение на интернетот, името на доменот често се смета како едно од правата на индустриска сопственост. Домените се значајно средство ...

 • Додека Јункер, во придружба на Јоханес Хан, од Меѓународниот аеродром Скопје летнува за Тирана на својата балканска турнеја во обид да ја консолидира европската ориентација на Западниот Балкан, веднаш наспроти нив, преку Јадранското Море, третата европска економија и една од политички најнестабилнит...

 • Гордан Георгиев

  Светот заминува и не остава трага. Живееме во свет без трага. Елон Маск вели дека сериозно го подготвува проектот за создавање услови за изградба на човечка колонија на Марс. Бруталната импликација е дека за да го спасиме човештвото ќе мораме да ги напуштиме светот и планетата Земја. Археолошките со...

 • На 7ми март, во хотелот “Александар Палас” ќе се обединат околу 150 претприемачи, бизнис професионалци, основачи на стартапи и претставници на амбасади, организации и комори се со цел да се развие дискусија на една од најактуелните теми на денешницава - “ Општествено влијание и е...

 • Никола Главинче

  Веќе навикнавме во зимскиот период една од главните теми да биде анализа на состојбите со загадувањето и креирањето мерки за негово намалување. Сведоци сме на постојани препораки и совети за намалување на штетните последици, најчесто од аерозагадувањето. Без да се впуштиме во анализа на еколошките п...

 • Емануел Рембер

  „Природата во секој момент се грижи за вашата благосостојба. Таа нема друга цел. Не ѝ се опирајте.“ Хенри Дејвид Торо (1817 – 1862) Кога денес ја пишувам оваа хроника намерата ми е некого да поттикнам, да протресам. Хроничар на времето што трае, дојдов да се пожалам. Со позитивна ...

 • Лидија Георгиева

  Во Националната галерија Даут Пашин амам неодамна беше затворена ретроспективната изложба Петар Мазев, 90 години од раѓање.Меѓу најзначајните чинители на нашата современа уметност, неконвенционална фигура во македонскиот ликовен пејзаж, го паметам како професор и еден од основачите на Фалкутетот за ...

 • УСАИД: 25 години Вистинско пријателство

  Во рамките на своите заложби за градење на силно граѓанско општество и јакнење на демократските процеси, веќе четврт век УСАИД ги поддржува граѓанските организации и го поттикнува нивното конструктивно учество во прашања од јавен интерес. УСАИД посветено работи и ги поддржува младите во насока на пр...

 • На паркинг-просторот пред Зоолошката градина во Скопје беше промовиран едниот од повеќето полначи за електрични возила во Скопје. Овој настан е резултат на плодната соработка меѓу ЕВН Македонија, Градот Скопје и Јавното претпријатие Градски паркинг. Присутни беа градоначалникот на Град Скопје, г. Пе...

 • Лидија Георгиева

  „Ако едуцираш еден маж – си едуцирал личност, но aкo едуцираш жена – си едуцирал семејство и нација.“ Позната африканска изрека Под високо покровителство на претседателот на Романија, во организација на Министерството за надворешни работи на Романија и на ОИФ (Интернационалн...

Back to Top