• Горан Обрадовиќ

  КАКО ТОА ГО ПРАВАТ ДРУГИТЕ? Господине Обрадовиќ, за почетокот на јуни во Република Македонија се закажани вонредни парламентарни избори. Во предизборниот период често главна тема е изборниот список, начинот на гласање итн. Повод за ова интервју е да им овозможиме на читателите да видат како тоа ...

 • Димитар Богов

  Гувернере Богов, оваа година Народна банка на Република Македонија прославува 70 години централно банкарско работење во нашава земја. Како ќе го одбележи НБРМ овој убав јубилеј? Д. Богов: 70 години централно банкарско работење е навистина значаен јубилеј. Одлучивме да го прославиме нестандард...

 • Лешек Балцерович

  Господине Балцерович, вие дефинитивно сте историска личност во полската пост-комунистичка ера. Сте биле во бројни важни улоги во вашата професионална кариера. Како преферирате да се гледате себеси, како професор, како прв човек на централната банка, министер за финансии, политичар, или едноста...

 • Амбасадоре Пинингтон, неодамнешните парламентарни избори во Канада донесоа промена на власта. Изразот „Затоа што сега сме 2015“ искажан од господинот Трудо, новиот премиер на Канада, беше глобално ударна вест. Што е она во врска со составот на новата канадска влада што предизвика толк...

 • Маја Ставрева Стојанова

  НЛБ „Тутунска банка“ се вклучи во банкоосигурувањето, новата приказна во банкарството во Македонија. Колку во тој процес Ви помогна искуството на групацијата на која ѝ припаѓате? М. Ставрева-Стојанова: Банкоосигурувањето е светски тренд насочен кон обезбедување сеопфатна услуга з...

 • Бојан Џиков и Огнен Огненоски

  Во време кога голем дел од младите од Република Македонија сонуваат за работа во јавниот сектор или за заминување во странство, Огнен и Бојан со дипломите од странски универзитети се враќаат во Македонија и започнуваат заеднички бизнис. Ова е една од оние приказни какви што би сакале да ги имаме пов...

 • Светозар Јаневски

  СВЕТОЗАР ЈАНЕВСКИ Е МАКЕДОНСКА БИЗНИС ЛЕГЕНДА ЧИИШТО БИЗНИС УСПЕСИ СЕ ДОБРО ПОЗНАТИ ВО ЦЕЛИОТ РЕГИОН. ЧОВЕК ОД АКЦИЈА, ЗА КОГО НЕ ПОСТОЈАТ НЕВОЗМОЖНИ МИСИИ ВО БИЗНИСОТ, ЈАНЕВСКИ Е ПРИМЕР ЗА МЛАДИТЕ ПРЕТПРИЕМАЧИ КОЈ ПОКАЖУВА ДЕКА УСПЕХОТ Е МОЖЕН, АМА БАРА ЗНАЕЊЕ И ВЕРБА ВО СЕБЕ. Нѐ ИНТЕРЕСИРАШ...

 • Татјана Џамбазова

  Гигантот на технологијата, „Аутодеск“, неодамна лансираше нов проект што е од големо значење за светската култура и за уметноста, а останатите полиња на примена допрва се отвораат. Аутодеск „Мементо“ (www.memento.autodesk.com) е можност за конверзија на кој било запис од реал...

 • Викторија Јовановска

  Банкоосигурувањето е новиот голем тренд во банкарското работење во Македонија. Генерално, кои се според Вас предностите од банкоосигурувањето за клиентот, за банката и за друштвото за осигурување? В. Јовановска: Животното осигурување во Македонија е услуга која има тренд на пораст и станува с&eg...

 • Јован Маџовски

  Господине Маџовски, имате повеќегодишно професионално искуство во меѓународни институции како што се УСАИД, УНДП, ЕУ итн. на работи поврзани со економскиот развој. Сега сте регионален директор на ЦЕЕД за Македонија, за Србија, за Албанија, за Босна и Херцеговина и за Молдавија. За почеток, што Ве...

Back to Top