• Компанијата основана во 2011 година од милијардерот и коосновач на една од најголемите компании во светот „Мајкрософт“ (Microsoft Corp), Пол Ален, доби нов сопственик чиј идентитет сѐ уште јавно не се објавува. „Стратоланч“ (Stratolaunch Systems Corp) е компанија специјализир...

 • Македонски Телеком успешно ја тестираше првата тестна 5Г мрежа во центарот на Скопје, со што обезбеди услови за примена на оваа нова технологија во реални услови. Ова е уште еден чекор кон воведувањето 5Г во Македонија, што ќе овозможи технолошки напредок на општеството и многу нови функционалности ...

 • На 28-ми ноември во Лондон, НЛБ Банка се закити, уште еднаш, по десетти пат, со престижната награда на реномираниот финансиски магазин The Banker, со што го потврди епитетот за најнаградувана Банка кај нас НЛБ Банка на свечената церемонија на еден од најугледните финансиски магазини The Banker, по ...

 • Американската компанијата за микрочипови „Микрон“ (Micron Technology) и официјално ја стартуваше новата линија за производство на „тврди дискови“ наменети за специјалниот пазар на големите центри на податоци. Се работи за новата развојна технологија на т.н. 3Д мемориска техно...

 • Главниот извршен директор и основач на „Тесла“ (Tesla Inc), Елон Маск, обезбеди профит во работењето на компанијата во третиот квартал од оваа година со што успеа да го одржи ветувањето дадено пред акционерите на почетокот од годината. Иако сѐ уште не се надминати долгорочните предизвици...

 • Од денеска, па сѐ до 15-ти ноември, Скопје ќе биде место каде ќе се собeрат истакнати домашани, регионални и странски експерти од областа на бизнисот, економијата, претприемништвото, лидерството, иновациите и технологиите. Во целокупната програма се планирани бизнис натпревари за стартапи и средношк...

 • Фондот за деца на Обединетите нации заедно со Фондацијата Телеком за Македонија ги повикаа младите иноватори да достават идеи за дигитални решенија за отстранување на бариерите со кои децата и младите со попреченост се соочуваат во образованието и во секојдневниот живот. Најдобрите десет тима, во к...

 • Со квалитетна услуга и амбиент на прво место, повеќе од две децении, на 15 локации во нашиот град го имаме најдобриот избор на се’. Рептил маркетите изградија успешен бренд зад којшто се препознаваат насмевката и услужливоста на вработените кои, на своевиден начин, прераснаа и во пријатели на ...

 • Мирче Јовановски

  Економија и бизнис на конференција во Виена за зголемување на растот во земјите од Западен Балкан Северна Македонија, заедно со Србија и Црна Гора значајно ги зголеми врските со глобалните синџири од 2000 година до денес, пред се ако се има во предвид учеството во вкупниот извоз. Но, доколку како сп...

 • Бранко Азески

  Колку пати и да се повторуваат некои работи, изгледа само примерите од практиката можат да нѐ уверат во исправноста на некои позиции и ставови. Во однос на прашањето за регионалната економска соработка, примерот на земјите од Вишеградската група е токму таков – цврстата соработка која овие зем...

Back to Top