• СОДРЖИНА Никица Мојсоска Блажевски ВОВЕД КОН МАТРИЦАТА ЗА МЕРЕЊЕ НА ЕКОНОМСКИ НАПРЕДОК(COUNTRY DASHBOARD)...........................10 Зоран Јовановски Леонардо да Винчи, НАЈГОЛЕМИОТ ТАЛЕНТ НА ЧОВЕЧКАТА РАСА...........................14 Бранко Азески DANKE DEUTCHLAND.............

  • Онлајн трговијата во земјава одлично се развива и станува се поразновидна, безбедна и речиси секојдневие на секој граѓанин. Потрошувачите веќе немаат потреба да го напуштат удобниот дом или работното место за да купат домати, леб или некоја летна манџа. Ниту да се грижат како постарите членови од се...

  • Средствата се наменети за изградба на првата поголема фарма ветерници во месноста Китка, во Источно Косово, наменета за зајакнување на електричната мрежа на земјата, како и за отстранување на нејзината длабока зависност од јаглен, што претставува основен извор на загадување во земјата. Подготвителни...

  • Веста ја објавуваат јапонските медиуми повикувајќи се на извештај од компанијата во кој се наведува финансискатa инјекција од 100 милиони долари од ЕПЛ, кој воедно претставува и негов најголем клиент за производите на компанијата – екраните со течен кристал. Токму транзицијата на ЕПЛ кон посов...

  • Како дел од активноста „Мапа на културата“, организирана од Еуролинк осигурување, 150 учесници го посетија селото Вевчани каде што ги пречекаа љубезните жители на селото, а искусниот водич им ги раскажа легендарните приказни за ова место. Учесниците ја започнаа прошетката од сретсело, до...

  • Целта е проширување на можностите за вклучување на децата и на младите со попреченост во дигиталното општество. „Дигитализацијата ќе донесе многу нови можности и целосна трансформација на општеството. Ние, како едни од главните носители на таа трансформација, имаме обврска да ја испорачаме нај...

  • Проектите таргетираат неколку целни групи: лица со попреченост кои ќе добијат обука и можност да работат во угостителскиот сектор; социјално загрозени лица од Преспа кои ќе научат како да одгледуваат органски производи и да се вклучат во социјално претприемништво; како и деца и млади кои ќе имаат мо...

  • На 17.7.2019 година во Охрид, претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, оствари работна средба со раководството на „Костал Груп“, предводено од Каи Кникман, претседател и главен извршен директор на „Леополд Костал“ ДОО, со седиште во Луденшајд, Германи...

  • Дефинитивно, иднината на автомобилската индустрија е електрична. Иако на улиците, сè уште, доминираат возила со мотори на внатрешно согорување, сепак оваа слика нема уште долго да ја гледаме. Сите, дури и најголемите скептици, сфатија и прифатија дека возилата на погон на струја сè пов...

  • „М6 Еден Срб“ одлучи да се прекине договорот за БИП со Агенцијата за стечај. Со тоа, БИП престанува да работи. „Верувавме во можностите за развој на една од најголемите пиварници во регионот и со ентузијазам тргнавме во обнова пред две години. Се обидовме да направике нешто позити...

Back to Top