• Ајдован Адемоски

  Хилтон Даблтри (Hilton Doubletree) е најновиот светски хотелски бренд што започнува со работа во Република Македонија. Тоа е одлична вест. Вие сте на чело на овој проект. Како започна целата работа? А. Адемоски: Целата работа започна во 2010 година кога добив информација дека во Општина Аеродром...

 • Емануел Рембер

  Емануел Рембер го запознав сосема случајно на еден прием во француската резиденција во Скопје при крајот на минатата година. Впечатокот што ми го остави беше веднаш поинаков од вообичаениот за дипломатите. Ми стана јасно дека во него се крие писател. Тогаш ми спомна за идејата да пропатува дел од зе...

 • Бојан Цветановски

  Вие сте претседател на АЦИ Македонија – Здружение на финансиски пазари. За почеток, кажете ни за какво здружение станува збор, досегашната историја, кои се неговите членки, меѓународниот статус... Б. Цветановски: АЦИ Македонија – Здружение на финансиски пазари е формирано на 23 април 19...

 • Кристијан Даниловски

  На почетокот од ова интервју морам да истакнам дека успехот на ФX3X нѐ прави горди во Македонија. ФX3X e компанија за продукција на анимација и на визуелни ефекти. Јас секогаш го посочувам вашиот пример кога треба да им објаснам на странците дека нашата земја не мора да биде оаза на евтина работна с...

 • Штефан Петер

  Како странските инвеститори во земјава ја оценуваат бизнис-климата? Ш. Петер: Факт е дека политичката криза што беше актуелна во изминатиов период влијаеше негативно врз одлуките на странските компании да инвестираат во Македонија. Претпазливи беа и странските компании што веќе работат на македонск...

 • Симон Наумоски

  Господине Наумоски, Вие сте една од легендите на македонската економија. Компанијата Витаминка е основана во 1956 година, но нејзината вистинска трансформација и развој во она што таа го претставува денес започнува со Вашето доаѓање во компанијата во 1974 година. Како би го опишале Вие периодот отто...

 • Петар Трпески

  Вие сте, што се вели, „на терен“, го имате непосредниот контакт со бизнис-секторот кога тој бара банкарски кредити. Тоа Ви овозможува директно да го почувствувате пулсот на пазарот на корпоративни кредити во Република Македонија. Како би го опишале овој пазар? Кои беа неговите главни ...

 • Андреас Елснер

  Со Адреас Елснер, главниот извршен директор на Македонски Телеком, разговаравме за дигитализацијата и за предизвиците што таа ги носи, за паметните решенија, за мрежите како крвни садови на новото време, за новите бизнис-модели и за новите трендови во телекомуникациите Живееме во многу, многу во...

 • Дуке Бојаџиев

  На 11 и 12 мај нашиот ценет музичар и композитор, кој живее и работи во Њујорк, Дуке Бојаџиев ќе одржи два концертни настапи во Македонската филхармонија. Во рамките на целовечерниот концерт со наслов „СОН ВЕРБА ЉУБОВ“, Бојаџиев ќе настапи во придружба на познати музичари и вокалисти со ...

 • Александар Поповски

  Неговите режисерски театарски подвизи во Словенија, во Хрватска, во Турција, во Србија, во Германија отвораат теми за дискусија и долго се прераскажуваат и се паметат. Неговата естетика, поетиката, имагинацијата и принципот на работа, во кои се вљубуваат и публиката и актерите, ги „тера“...

Back to Top