• СОДРЖИНА Зоран Јовановски МАТУРАНТИТЕ ИЗБИРААТ ПРОФЕСИЈА, КАКОВ РОДИТЕЛСКИ СОВЕТ ДА ИМ ДАДЕТЕ?...........................12 Бранко Азески БЕЗ НАСЛОВ, НО СО ПОВОД – 1 000 ДЕНА ДО 100-ТЕ ГОДИНИ ОД ПОСТОЕЊЕТО НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА....................14 Ѓорѓе Во...

 • Врвното црвено вино „Cabernet & Merlot Oak Edition 2017” на винарската визба „Тиквеш“ ja доби специјалната награда „Најдобро на натпреварот“ (Best of Show) на најголемиот регонален вински натпревар „Balkans International Wine Competition 2019“, што...

 • Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на првата од двете панел-дискусии на 8. конференција на Европската централна банка (ЕЦБ) за земјите од Централна, Источна и Југоисточна Европа (ЦИЈЕ). Оваа панел-дискусија следеше веднаш по поздравното обраќање на претседателот н...

 • Кинескиот конкурент на Старбакс, Лакин (Luckin), продаде преку 33 милиони американски депозитни акции (АДА), дури 30 милиони повеќе од првично планираните, по цена од 15 до 17 долари за акција, со што компанијата и официјално влезе на американскиот пазар на капитал. Лакин е компанија која е основан...

 • Во првите три месеци од 2019 година, Групацијата Триглав оствари продажба од 317 милиони евра бруто-консолидирана премија, што е 8 % повеќе во споредба со истиот период минатата година. Овој раст овозможи раст на консолидираната бруто-добивка исто така за 8 %, која изнесува 29,9 милиони евра и имајќ...

 • Берклис (Barclays), Ситигруп (Citigroup), Џеј-пи Морган (JP Morgan), МУФГ (MUFG) и Ројал бенк оф Скотланд (Royal Bank of Scotland) добија вкупна казна од 1,07 милијарди евра или околу 1,2 милијарди долари поради организирана манипулација на мултибилионскиот пазар на размена на странски валути. Финан...

 • Македонски и јапонски компании од областа на: металната индустрија, енергетиката и животна средина, градежништвото, хемиската индустрија, прехранбената индустрија, ИТ-компании и компании од областа на финансиите и осигурувањето, во Стопанската комора на Македонија одржаа деловни средби со цел воспос...

 • Проф. д-р Димитар Ташковски

  Триесет трудови со фактор на влијание годишно, околу стотина трудови во списанија и конференции годишно, околу 10-тина активни меѓународни проекти секоја година (од NАТО програмата, Horizon2020, IPA, Erasmus +) со просечен годишен приход од околу 700 илјади евра и околу 2 милиона евра опрема обезбед...

 • Состанокот на Холандско-белгиската конституенца на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Групацијата на Светската банка (СБ) ќе се одржи од 21 до 23 јуни во Скопје. Организатори на ова издание на состанокот се Народната банка и Министерството за финансии. Во Холандско-белгиската конституенца, покрај...

 • Здружението „Вина од Македонија“, во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, продолжува со промоција на македонското вино во светот. Минатата недела беа одржани промоции во Чикаго и Њујорк, во Соединетите Американски Држави. На овие престижни настани ова...

Back to Top