• Зоран Јовановски

  Светот сѐ повеќе го движат емоциите, а не фактите. Гледаме што се случи со младата Грета и нејзината акција за борба против климатските промени. Главна тема стана дали девојчето имало некаква болест и каква е таа, дали оваа акција е баш нејзина или сето тоа е наместено. Тоа ли е главната тема? Или т...

 • Зоран Јовановски

  Краткиот и директен одговор е: веројатно да! Некому ова ќе му изгледа смешно. Eден мој поранешен колега кој работи во многу сериозна институција одамна ми зборуваше дека земјава треба да е кралство. Ми велеше и дека сегашниот основен домен „mk“ всушност ќе значи „Macedonian Kingdom...

 • Зоран Јовановски

  „Денес читател, утре лидер“ – “Today a reader, tomorrow a leader” (Маргарет Фулер) „Економија и бизнис“, како бизнис-магазин со најдолга традиција во нашава земја (21 година), од овој број влегува во нова фаза на важни промени за кои сакам да споделам не...

 • Зоран Јовановски

  2018 година е подобра од претходната, но полоша од она што го проектираа властите. Ова е неспорна оценка и покрај тоа што статистичките податоци за цела година се уште не се финализирани. Кои се клучните карактеристики на економски план на годинава што изминува?Економскиот раст забрза, што и не беше...

 • Зоран Јовановски

  „Југо“ требаше да биде новата извозна ѕвезда на „Застава“, производителот на автомобили од Крагуевац, во 80тите години на минатиот век. Автомобилот имаше неверојатно ниска извозна цена којашто, сепак, беше соодветна за неговиот, благо речено, проблематичен квалитет. Но, за ди...

 • Зоран Јовановски

  Има една изрека во банкарството, којашто вели: Лоши кредити се даваат во добри времиња. Светот беше безгрижен, опиен од чувството дека ужива во незадржлив економски раст. Цените на недвижнините во САД достигнаа невидени височини, во финансискиот сектор во светот изгледаше како да се појавил алхемича...

 • Зоран Јовановски

  Почетоците, мотивите, годините на развој Луѓето на твоја возраст со пензионирањето влегуваат во нова фаза од животот, кога треба да се одморат, му реков на татко ми, Тихомир Јовановски, тогашен професор на Економски факултет при УКИМ. Доаѓа време кога треба да се одмориш од сите досегашни напори. Н...

 • Зоран Јовановски

  На крајот од годината, кога по правило сите ги сумираме резултатите и ги правиме плановите за наредната, вреди повторно да се истакне она што многумина го забораваат, дека иднината зависи од нас самите, како што вели една изрека, „ти си тоа што го избираш“. Во овој контекст, многу е важн...

 • Зоран Јовановски

  Деновиве слушнавме за иницијатива презентирана од европратеникот Иво Вајгл, а за која наводно се согласил и еврокомесарот Хан, за примена на механизмот на Европскиот парламент за процес на дијалог наречен „Жан Моне“. Идејата е претставници на Владата на Македонија и опозицијата да се сре...

 • Зоран Јовановски

  Љубљана има 560 метри квадратни зелени површини по жител. 560 метри квадратни по жител, официјален податок. Од неодамна е официјално прогласена за Зелена престолнина на Европа. Разбирливо, тамошните градски власти се многу горди за тоа, а и за многу други квалитетни работи што ги направиле, како ...

Back to Top