• Александар Матески

  Постојат повеќе начини човек да ги избегне летните непријатни горештини. Една од опциите што поретко се практикува е посетата на некој од македонските водопади. Со право еден дел од водопадите во државава сѐ повеќе се афирмираат и стануваат туристички знаменитости. Дел од нив се наоѓаат далеку од ка...

 • Александар Матески

  Ретко кој град може да се гордее на кале кое е толку блиску до центарот и до кое ве делат само пет минути од која било локација во централното подрачје. Кичево го има Китино кале. Горе во боровата шума се наоѓа Алејата на хероите и Спомен-костурницата на народните херои од Втората светска војна која...

 • Александар Матески

  Ново Село е топоним кој го носат повеќе населени места во Македонија, околу петнаесетина, па дури и една општина во Југоисточниот Регион. Сепак штипското се издвојува по своите убавини, пред сѐ по својата местоположба, зачуваната препознатлива архитектура, но и како историски центар на интелигенција...

 • Александар Матески

  Обожавателите на најчистата, недопрена, исконска природа неизбежно треба да го имаат во листата на посетени места Реканскиот Крај кој се наоѓа во Западна Македонија. Околу 12 км е патот кој треба да се помине од месноста Бошков мост за да се стигне до селото Тресонче. Патот е тесен и на делови со си...

 • Александар Матески

  Крушевската куќа е специфична симбиоза на влашката (епирската) и мијачката (галичката) уметност во градењето. Трагајќи по историјата на крушевската архитектура и традиционалната куќа, еден од ретките описи на крушевската архитектура ќе го пронајдете во спомените од Никола Киров - Мајски. Говорејќи з...

 • Александар Матески

  Уживајќи во совршена хармонична заедница со природата, манастирот „Св. Преображение Христово“ во Зрзе веднаш ќе го привлече вашиот поглед уште од далечината штом ќе го поминете селото Костинци. Како седефест бисер ќе блесне бигорната карпа заедно со манастирот насред зеленилото во поднож...

 • Иако мало и на голема надморска височина, мултиетничко Крушево долг период во историјата ќе биде цел на различните црковни интереси. Сите народи во минатото оставиле белег во овај мал прекрасен град, град со огромно културно наследство. Еден од начините за најдобро запознавање со соживотот и функцио...

 • Александар Матески

  Кон крајот на 1670 година Евлија Челебија, славниот патеписец на Отоманската Империја, ќе пропатува низ Македонија и ќе остави бесценета трага во историјата на народите кои живееле на оваа територија. Пластичниот речник ги оживува сите фантазии за минатото и секогаш е вредно пред да се опише некое м...

 • Александар Матески

  Иако често асоцира на проблематичен дел од патот Градско – Прилеп, сепак Дреновската Клисура е многу повеќе од тоа. Значењето на оваа клисура како главна врска меѓу Пелагонија и Повардарието е откриено уште пред милениуми. Оние кои сакаат да видат нешто повеќе од само обично поминување низ ова...

 • Околу 55 километри од Битола кон исток ве делат од можеби најизолираниот дел во Република Македонија. Патот преку Новаци, Маково и Рапеш, по бројните кривини, на одредени делови и со значително оштетен асфалт, ве води во Старавина, а од тука уште само 3 километри до селото Градешница. Тоа е последно...

Back to Top