• На 8 август, во Крива Паланка ќе пристигнат околу 800 Французи коишто учествуваат на 6-то издание на „Еуроп-Раид“, првото авантуристичко патување низ Европа. Тие одбраа попатно да застанат во Крива Паланка, место познато по своите активности во областа на Франкофонијата во Северна Македо...

 • Повеќе од една година амбасадорот Герберих ја поддржува иницијативата на швајцарската фирма БРЕОН и неговиот управител, Фикрет Зендели, „Social Friday„ овде, во Северна Македонија.За прв пат, на 19 јули, еден германски амбасадор беше домаќин на настан во рамките на оваа иницијатива. Во п...

 • Скопје танцовиот театар е првиот македонски театар и компанија која доби покана за гостување во Националниот театар за современ танц „Шајо“ во Париз, Франција. Престижниот француски театар, еден од симболите на светската културна елита, ќе биде домаќин на Скопје танцовиот театар во сезон...

 • Лидија Георгиева

  Модата и филмот имаат долга историја заедно – екранот функционира како модно платно и моден излог, а филмот ги користи модата и приказните за животен стил за да привлече публика. За некои модата е извор на пари, а за други е уметност. Постојат неколку истурени брендови, пионери во истрагата, ...

 • Емануел Рембер, директор на Францускиот институт во Скопје

  Сега треба да зборуваме за воздухот и за штетните честички во него. Сите ние понекогаш минуваме низ периоди на длабока тага, на живост и на потиштеност, на возбуда и на депресивни состојби од секаков вид. Но, сенките излегуваат од своите наметки за да зборуваат за загадувањето.Токму во зима се случу...

 • Гордан Георгиев, авторот е политиколог

  Ниската излезност на овие претседателски избори, апатијата и евентуалната разочараност на граѓаните од политичката понуда укажува на две крупни работи: дека сме разочарани од политиката како механизам за подобрување на нашите животи и/или дека големите теми во државава се веќе апсолвирани, а граѓани...

 • Во рамките на француско-македонската соработка, Амбасадата на Франција и Јавното претпријатие за државни патишта организираат ден посветен на високотехнолошките придобивки и француската умешност во областа на патната инфраструктура. Овој настан ќе обедини педесетина француски и македонски професиона...

 • Дејан Азески

  Опасностите од евентуалното укинување на границите меѓу земјите од Западниот Балкан се реални. Но, доколку однапред се дефинираат јасни правила на игра и доколку престане да се шпекулира со промени на границите, идејата за балкански Шенген е речиси одлична како од економски, така и од политички аспе...

 • Горан Петревски

  Здравје Боже, ако не се случи некое изненадување, до крајот на годинава сигурно ќе станеме дел од големото семејство наречено НАТО. Навистина, до влезот во ЕУ малку ќе почекаме, но и ова не е мала работа, особено за Владата која има големи надежи од зачленувањето во НАТО, кое би требало да биде прес...

 • Програмата се спроведува во соработка со Делегацијата на германското стопанство во нашава земја, тело кое преку разни програми, активности и експертско „ноу-хау“ (know how) ги пренесува германските искуства и знаење кај македонските компании партнери со цел унапредување на македонската е...

Back to Top