• Александар Гечев

  Александар Гечев е еден од ретките луѓе во регионот кој има диплома од King’s College во Лондон каде што има завршено и постдипломски студии по книговодство и финансии. Тој не ја продолжува кариерата во реномираната Стемкор (Stemcor), туку се враќа во Македонија за да помогне во развојот на се...

 • Блаж Бродњак, Претседател на УО на НЛБ д.д. Љубљана и Антонио Аргир, Претседател на УО на НЛБ Банка АД Скопје

  Господине Бродњак, да започнеме со прашање за приказната зад приватизацијата на НЛБ Групацијата. Ова многу години беше актуелна тема. Пред многу време KBC од Белгија беше центар на вниманието, тогаш имаше и други случувања, но сега конечно сè е готово. Кој е крајниот резултат и како го постиг...

 • Алек Ицев

  Вие сте менаџер за инженерство во славниот Гугл. Како се стигнува од гимназијата „Раде Јовчевски-Корчагин“ и Електротехничкиот факултет во Скопје до Гугл? Кој беше најголемиот предизвик на тој пат? А. Ицев: Мојата приказна е едноставна. По завршувањето на додипломските студии во С...

 • Петар Трпески

  Имавме две интересни години бидејќи, и во услови на стагнација на пазарот, како банка остваруваме позитивен раст. Тоа се должи на нашиот пристап и на вредноста која клиентите ја препознаваат од соработката со нас. Банките продолжуваат да ја зголемуваат кредитната активност, но таквиот раст претежно...

 • Матеја Лаврич и Станислава Вабшек

  Бизнис Акцелераторот УКИМ ја зајакнува регионалната поврзаност со клучните актери од Балканот и затоа беше домаќин на индустрискиот акцелератор Колектор Дигитал од Словенија на 10 октомври 2019 година. На настанот учествуваа стартапи поддржани од Бизнис Акцелераторот УКИМ и Фондот за иновации и техн...

 • Елена Младеновска-Јеленковиќ

  Покрај ангажманот во „Тиквеш“, Вие сте извршен директор на Здружението „Вина од Македонија“. Кажете ни најпрвин малку повеќе за самото здружение, неговите цели и досегашните клучни активности. Е. Младеновска-Јеленковиќ: Здружението „Вина од Македонија“ е организа...

 • Ралица Губерова

  Евроинс успеа да израсне во стабилна компанија чија основна цел е обезбедување сигурност за своите клиенти и за своите партнери. Евроинс иншуранс груп е една од најамбициозните компании во овој дел од светот. Кажете ни нешто повеќе за компанијата, за нејзиното основање и за нејзиното присуство в...

 • Мелита Гугуловска

  Сава осигурување АД Скопје е дел од Сава осигурување групацијата од Словенија. Кажете ни нешто повеќе за групацијата, нејзините финансиски параметри, присуството и позицијата на регионалниот пазар. М. Гугуловска: Нашата мајка компанија, Сава Ре е една од најголемите реосигурителни компании во Центр...

 • Христо Кондовски

  Во јуни 2017 година, кога имавме интервју со Вас, СН Осигурителен брокер беше најбрзорастечко брокерско друштво во секторот на осигурување. Каде сте сега на пазарот? Х. Кондовски: СН Осигурителен брокер АД Битола продолжува со трендот на брзо растење во секоја смисла на неговото работење и станува ...

 • Пол Томсен

  За да се постигне поголема конвергенција на приходите со ЕУ потребно е спроведување на амбициозна реформска агенда и решавање на долготрајните слабости на пазарот на трудот, во судството и во јавната администрација. Пол Томсен, 64-годишен Данец, е добро познат меѓу економистите во нашава земја &nda...

Back to Top